Till innehåll på sidan

Försenad avveckling av försvarets övnings- och skjutfält och kommunal utveckling

Skriftlig fråga 2007/08:1081 av Hagberg, Michael (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-04-11
Anmäld
2008-04-11
Besvarad
2008-04-16
Svar anmält
2008-04-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 11 april

Fråga

2007/08:1081 Försenad avveckling av försvarets övnings- och skjutfält och kommunal utveckling

av Michael Hagberg (s)

till försvarsminister Sten Tolgfors (m)

Utvecklingen för kommuner och näringsliv där försvaret tidigare haft förbandsverksamhet med övnings- och skjutfält måste underlättas.

När Försvarsmakten inte längre är i behov av stora markområden på avvecklingsorterna måste de avyttras så att de blir tillgängliga för bostadsbyggen, handel och industriverksamheter.

Försvarsmakten skriver i årsredovisningen för 2007 att avvecklingstakten inte kommer att ge tidigare angivna besparingar till 2008. En arbetsgrupp, gemensam med Fortifikationsverket, har under 2007 slutfört ett helhetsbaserat program för avvecklingen av övnings- och skjutfälten på avvecklingsorterna. 

De berörda orterna förtjänar att få klara och tydliga besked då det påverkar deras utvecklingsmöjligheter.

Med anledning av den utdragna processen vill jag fråga försvarsministern vilka slutsatser som arbetsgruppen kommit fram till och vilka åtgärder försvarsministern avser att vidta för att öka avyttringstakten och ge kommunerna utvecklingsmöjligheter.

Svar på skriftlig fråga 2007/08:1081 besvarad av Försvarsminister Sten Tolgfors

den 16 april

Svar på fråga

2007/08:1081 Försenad avveckling av försvarets övnings- och skjutfält och kommunal utveckling

Försvarsminister Sten Tolgfors

Michael Hagberg har frågat mig vilka slutsatser som Försvarsmaktens och Fortifikationsverkets arbetsgrupp kommit fram till och vilka åtgärder jag avser att vidta för att öka avyttringstakten och ge kommunerna utvecklingsmöjligheter. I frågan säger Michael Hagberg att Försvarsmakten och Fortifikationsverket under 2007 har slutfört ett program för avveckling av övnings- och skjutfälten på orter där försvaret tidigare haft verksamhet.

De två myndigheterna har under 2007 gemensamt utarbetat en handbok för avveckling och avyttring av mark och byggnader. Myndigheterna anger att syftet med handboken är att underlätta och ensa hanteringen vid avveckling och avyttring. Handboken riktar sig till personal vid Försvarsmaktens förband, skolor och centrum samt vid Fortifikationsverket som handlägger och genomför avveckling och avyttring.

Det är Försvarsmakten som bestämmer vilka övnings- och skjutfält som behövs för den egna verksamheten. När ett fält ska avvecklas säger Försvarsmakten upp hyresavtalet för fältet, varefter Fortifikationsverket enligt nu gällande regelverk får avyttra fältet om staten inte har andra behov av området.

När Försvarsmakten säger upp hyresavtalet för ett fält ska myndigheten i förekommande fall miljösanera fältet. Försvarsmakten ska därför först bedöma förekomsten av oexploderad ammunition (OXA) och andra miljöföroreningar på fältet. Totalförsvarets ammunitions- och minröjningscentrum (Swedec) i Eksjö gör en riskklassificering av fältet, liksom en miljöbedömning.

I årsredovisningen för 2007 anför Försvarsmakten att den med Fortifikationsverket gemensamma arbetsgruppen har identifierat ett antal trånga sektorer när det gäller avvecklingen av fält. Det är tillgången på ammunitionsröjningspersonal, på ammunitionsröjningsledare för planering och ledning av ytletning och ytsökning samt på klassificeringsteam.

I december 2007 uppdrog regeringen åt Fortifikationsverket att tillsammans med Försvarsmakten redovisa en modell för avveckling av de övnings- och skjutfält som Försvarsmakten ska lämna. Uppdraget ska redovisas till regeringen den 1 september i år. En delrapport lämnades den 1 april.

När Fortifikationsverket och Försvarsmakten i höst har redovisat uppdraget om avveckling av övnings- och skjutfält kommer regeringen att ta ställning till vissa frågor om avveckling av Försvarsmaktens övnings- och skjutfält. Jag vill inte nu föregripa detta arbete.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.