försämrade villkor för kurderna i Syrien

Skriftlig fråga 2004/05:271 av Åström, Alice (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-11-04
Anmäld
2004-11-08
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2004-11-18
Svar anmält
2004-11-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 4 november

Fråga 2004/05:271

av Alice Åström (v) till utrikesminister Laila Freivalds om försämrade villkor för kurderna i Syrien

Av Syriens 18 miljoner invånare är 2 miljoner kurder. Av dessa saknar 200 000 syriskt medborgarskap, trots att de är födda och uppvuxna i landet. De saknar alla medborgerliga rättigheter som rösträtt, rätt att äga jord, gå i statliga skolor och inneha offentliga befattningar. Kurderna saknar rätt att använda sitt eget språk i offentliga sammanhang. Barn till statslösa kurdiska föräldrar föds statslösa. De sistnämnda registreras inte ens hos de syriska myndigheterna. I samband med demonstrationer i mars i år utsattes kurderna för omfattande polisvåld i städerna Qamishli, Amude och Hassakeh. Sedan dess har kurdernas situation försämrats avsevärt. De utsätts för omfattande trakasserier. Myndigheter bedriver kampanjer, där man arresterar några hundra åt gången och håller dem i fängsligt förvar under en tid. Misshandel och tortyr förekommer i dessa sammanhang. De kurder som innehar offentlig tjänst avskedas. Kurdiska studenter kastas ut från universiteten. Kurdiska värnpliktiga i syriska armén har trakasserats. Några har mördats och begravts i smyg. Ingen kan säga annat än att bristen på respekt för mänskliga rättigheter i Syrien är grov och omfattande. De syriska myndigheterna har haft 42 år på sig att lösa den kurdiska frågan. Ingenting har hänt. EU står i dag i begrepp att ingå ett handelsavtal med Syrien. Det ordas mycket om att EU tar upp de mänskliga rättigheterna i samband med förhandlingar av den här typen. Några synbara resultat brukar dock sällan följa efter dessa förhandlingar. Jag vill fråga utrikesminister Laila Freivalds:

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att lyfta frågan i EU om kurdernas mänskliga rättigheter inför förhandlingar om ett handelsavtal mellan EU och Syrien?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:271 besvarad av

den 18 november

Svar på fråga 2004/05:271 om försämrade villkor för kurderna i Syrien

Utrikesminister Laila Freivalds

Alice Åström har frågat vilka åtgärder jag avser att vidta för att lyfta frågan i EU om kurdernas mänskliga rättigheter inför förhandlingar om ett handelsavtal mellan EU och Syrien.

EU:s bilaterala associeringsavtal med länder och områden i Medelhavsregionen är de grundläggande byggstenarna för ett frihandelsområde i Medelhavsregionen. Samtliga avtal innehåller också en klausul som betonar respekten för demokrati och mänskliga rättigheter.

Hittills har åtta associeringsavtal slutits. När det gäller Syrien inledde EU-kommissionen förhandlingar 1998 vilka nu i princip är avslutade. Avtalsutkastet väntas under november gå till EU-kommissionen för godkännande. Därefter ska det undertecknas av medlemsstaterna efter ett rådsbeslut. När sedan Syrien ratificerat avtalet kan det efter viss tid börja tillämpas provisoriskt. Det sker tre månader efter det att Syrien notifierat om att ratifikationen har genomförts.

Om avtalet börjar tillämpas provisoriskt träder klausulen om respekt för de mänskliga rättigheterna i kraft. Genom detta räknar EU med att ha möjlighet att påverka utvecklingen i Syrien i positiv riktning genom den regelbundna politiska dialog @ även på hög nivå @ som ska ske inom ramen för associeringsavtalet. EU:s grundinställning är att det finns större möjligheter att uppnå resultat på detta sätt än genom att verka för sanktioner och isolering.

Jag vill också säga att inom EU finns ett klart medvetande om att Syrien har stora brister vad gäller respekten för de mänskliga rättigheterna. Detta drabbar hela befolkningen i landet men särskild fokus har lagts på kurdernas situation efter oroligheterna under våren. Situationen där följs kontinuerligt av EU-ambassaderna i Damaskus, inklusive av vår egen ambassad som mycket aktivt följer situationen för de mänskliga rättigheterna. UD är också i kontakt med här verksamma organisationer som följer utvecklingen för de mänskliga rättigheterna i Syrien.

Jag kan försäkra frågeställaren att Sverige kommer att fortsätta att verka för att frågan om mänskliga rättigheter i Syrien, inklusive situationen för de syriska kurderna förblir högprioriterad inom EU.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.