försäljning av folköl

Skriftlig fråga 2002/03:1061 av Enochson, Annelie (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2003-06-05
Anmäld
2003-06-05
Besvarad
2003-06-11
Svar anmält
2003-06-11

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 5 juni

Fråga 2002/03:1061

av Annelie Enochson (kd) till statsrådet Morgan Johansson om försäljning av folköl

Alkoholkonsumtionen fortsätter att öka i Sverige och har sedan 1998 ökat med 30 %. På fyra år har samhällets kostnad för alkoholkonsumtionen ökat med 30 miljarder och beräknas att uppgå till det hisnande beloppet av 150 miljarder kronor för 2003. Inför de stundande skolavslutningarna gör många tonåringar sin alkoholdebut. Flera studier visar att tidig alkoholdebut och hög konsumtion vid unga år ökar risken för missbruk. Därför bör tidig alkoholdebut motverkas. En sexpack folköl (3,5 volymprocent) motsvarar 24 cl 40-procentig sprit, lika mycket som en flaska vin. Folköl kan i princip köpas varsomhelst. Undersökningar visar att många livsmedelsbutiker brister i kontrollen av inköparnas ålder. Däremot sköts kontrollen ordentligt på Systembolaget. Det är därför rimligt att överväga att flytta försäljningen av folköl till Systembolaget.

Avser statsrådet att vidta åtgärder för att flytta försäljningen av folköl (3,5 volymprocent) till Systembolaget?

Svar på skriftlig fråga 2002/03:1061 besvarad av

den 11 juni

Svar på frågorna 2002/03:1061 om försäljning av folköl och 1062 om alkoholkonsumtionen i Sverige

Statsrådet Morgan Johansson

Anneli Enochson har frågat mig om jag avser att vidta åtgärder för att flytta försäljningen av folköl (3,5 volymprocent) till Systembolaget. Vidare har Rigmor Stenmark frågat mig vilka åtgärder jag ämnar vidta för att alkoholkonsumtionen, främst bland de yngre, ska minska.

För att motverka negativa effekter för folkhälsan beslutade riksdagen den 21 februari 2001 om en nationell handlingsplan för att förebygga alkoholskador. I handlingsplanen redovisas ett antal områden där insatser behöver genomföras och förstärkas fram till och med år 2005. Syftet med handlingsplanen är att lägga fast grundvalarna för en alkoholpolitik som leder till minskad alkoholkonsumtion och begränsar alkoholskadorna, det vill säga en politik som har tydliga alkoholpolitiska ambitioner.

Huvudinriktningen för alkoholpolitiken enligt handlingsplanen är att stimulera utvecklingen av målinriktade och samordnade förebyggande insatser på kommunal nivå. Förstärkta åtgärder behövs dessutom i form av särskilda stödinsatser för riskgrupper och individer med riskbeteende, vård- och behandlingsinsatser, opinionsbildning och information, begränsning av tillgången på och marknadsföringen av alkoholdrycker, kompetensutveckling, uppföljning av konsumtions- och skadeutvecklingen samt alkoholforskning. Förstärkta åtgärder behövs också för att utveckla samarbetet på europeisk och internationell nivå.

För genomförandet av handlingsplanen disponeras 550 miljoner kronor under tre år. Av dessa går 360 miljoner kronor via länsstyrelserna direkt till att utveckla kommunernas lokala alkoholförebyggande arbete. En särskild kommitté har tillsatts med uppgift att samordna insatserna på nationell nivå och i samspel med kommunerna och landstingen stimulera insatserna på regional och lokal nivå. Kommittén har också fått i uppdrag att svara för information och opinionsbildning nationellt och att genomföra seminarier, konferensserier etcetera som syftar till att förankra innehållet i planen och stimulera utvecklingen av olika förebyggande verksamheter såväl lokalt som regionalt.

Arbetet med att förverkliga handlingsplanens intentioner har nu pågått i två år. Insatserna är av långsiktig karaktär där stora ansträngningar nu görs för att utveckla kompetens, metoder och verksamheter på framför allt lokal och regional nivå. Hittills har ca 250 lokala och regionala samordnare av det alkohol- och drogförebyggande arbetet anställts runtom i landets kommuner och landsting med hjälp av de statliga bidragen. Detta får anses vara ett bra resultat med tanke på den korta tid som förflutit sedan medlen i praktiken funnits tillgängliga för ansökan.

Utgångspunkten för Alkoholkommitténs arbete är de prioriteringar som gjorts i den nationella handlingsplanen vari ingår insatser för att öka kontrollen av försäljning av folköl till minderåriga och att skjuta upp alkoholdebuten bland ungdomar. Bland annat har Alkoholkommittén och Statens folkhälsoinstitut tillsammans med Svensk Dagligvaruhandel tagit fram ett nationellt material för att förhindra underåriga att få tillgång till folköl och tobak som går under namnet "lag om leg". Här betonas bland annat branschens ansvar att upprätthålla åldersgränser och bedriva en ansvarsfull alkoholhantering. Detta arbete bör rimligen ges en chans att utvecklas innan vi börjar tala om att göra folkölsförsäljningen tillåten endast på Systembolaget. Risken med det förslaget är att folk väljer att köpa starköl i stället för folköl. Jag avser därför inte att föreslå åtgärder för att flytta försäljningen av folköl till Systembolaget. Det är också rimligt att låta de åtgärder som vidtagits i enlighet med den nationella handlingsplanen för att förebygga alkoholskador verka och utvärderas innan nya åtgärder föreslås.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.