Till innehåll på sidan

Försäkringskassans nya normskapande beteckningar

Skriftlig fråga 2006/07:912 av Rivière, Helena (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-03-23
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Anmäld
2007-03-26
Besvarad
2007-04-04
Svar anmält
2007-04-04

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 23 mars

Fråga

2006/07:912 Försäkringskassans nya normskapande beteckningar

av Helena Rivière (m)

till statsrådet Cristina Husmark Pehrsson (m)

Brister i hur sjukförsäkringen och sjuk- och aktivitetsersättningen har tillämpats har lett till en normförskjutning och en attitydförändring hos medborgarna. Försäkringskassan arbetar för att rätta till bristerna och gör det på ett högst insiktsfullt, ja till och med nydanande sätt. Försäkringskassan har förstått att normer styrs av språket och ändrar därför på några beteckningar, och förändrar faktiskt därigenom verkligheten.

Försäkringskassan säger: Vi stryker ordet ”sjukintyg” från vår ordlista. Det tidigare ”sjukintyget” ersätts av ett ”intyg om arbetsförmåga”. Blanketten som hette ”Medicinskt underlag för bedömning om rätt till sjukpenning och ev behov av rehabilitering” ska nu heta ”Medicinskt underlag för bedömning av förmåga att arbeta vid sjukdom” – en normbrytande förändring. Den nya beteckningen tonar ned förväntningarna på lång sjukskrivning och indikerar ett skifte av fokus till arbetsförmåga.

”Rehabilitering” är ett annat ord som skiftas ut. Ingen vet säkert vad som avses med rehabilitering. Nu ska patienten i stället uppmanas skatta sina arbetsmöjligheter. Nu ska det heta ”Plan för återgång till arbete” i stället för ”rehabilitering”, det vill säga ytterligare ett förslag som omdefinierar syftet med sjukskrivningen och hjälper patienten att inte fastna i sjukrollen.

Med anledning av Försäkringskassans och Läkarförbundets strävan att sätta förväntningarna rätt hos patienten är min fråga till stadsrådet om hon avser att implementera dessa nya normskapande beteckningar i sin egen vokabulär för att backa upp deras verkan.

Svar på skriftlig fråga 2006/07:912 besvarad av Statsrådet Cristina Husmark Pehrsson

den 4 april

Svar på fråga

2006/07:912 Försäkringskassans nya normskapande beteckningar

Statsrådet Cristina Husmark Pehrsson

Helena Rivière har frågat mig om jag avser att implementera Försäkringskassans nya normskapande beteckningar i min egen vokabulär för att backa upp deras verkan i sjukförsäkringen.

I regeringsförklaringen från oktober 2006 betonas att fler människor som kan och vill arbeta ska ha möjligheter att försörja sig genom eget arbete. För att åstadkomma detta gäller det att stärka arbetslinjen och minska utanförskapet. En stor del av utanförskapet består av att människor är utanför arbetslivet på grund av sjukfrånvaro. Att minska sjukfrånvaron är således avgörande för att kunna uppfylla målsättningen i regeringsförklaringen.

Försäkringskassan är en central aktör för att minska sjukfrånvaron. Regeringens syn på sjukförsäkringen och förväntningar på Försäkringskassan framgår bland annat av regleringsbrevet för Försäkringskassan. I regleringsbrevet för 2007 slår regeringen fast att sjukförsäkringen ska syfta till att bevara tryggheten för den som drabbas av sjukdom eller skada. Samtidigt ska den ge motiv och möjlighet att återgå i arbete. Försäkringshandläggningen ska präglas av kvalitet och likformighet. Arbetslinjen ska vara vägledande i sjukskrivningsprocessen och Försäkringskassan ska främja insatser som syftar till att motverka långtidssjukskrivning och utanförskap genom aktiva och tidiga insatser.

Försäkringskassan bedriver ett omfattande arbete för att minska sjukfrånvaron. Försäkringskassan utvecklar gemensamma processer, arbetsmetoder och tillämpningsstöd i syfte att främja en korrekt och likformig hantering sjukförsäkringen. Tillsammans med Socialstyrelsen utformar Försäkringskassan en mer kvalitetssäkrad, enhetlig och rättssäker sjukskrivningsprocess. Informationsinsatser genomförs gentemot allmänhet, arbetsgivare och hälso- och sjukvård i syfte att öka kunskapen om sjukförsäkringen. Försäkringskassans åtgärder bidrar till att påverka attityder och värderingar i samhället. De bidrar också till att motverka ett överutnyttjande av sjukförsäkringen.

Som svar på Helena Rivières fråga kan jag konstatera att Försäkringskassans åtgärder ligger i linje med regeringens politik och min strävan att skapa en sjukförsäkring som bidrar till att stärka arbetslinjen och som präglas av kvalitet, rättssäkerhet och likformighet. Jag har förtroende för Försäkringskassans arbete och jag tycker att det är en självklarhet att använda en terminologi som ser till den försäkrades resurser i stället för att fokusera på sjukskrivning.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.