Till innehåll på sidan

försäkringskassans information till föräldrar

Skriftlig fråga 2000/01:1100 av Nordlund, Harald (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-04-24
Anmäld
2001-05-02
Besvarad
2001-05-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 24 april

Fråga 2000/01:1100

av Harald Nordlund (fp) till statsrådet Ingela Thalén om försäkringskassans information till föräldrar

Ett av de viktigaste inslagen i strävan att nå ett mer jämställt samhälle är att fäderna tar ett större ansvar för barn och familj. Barnen måste känna att pappor och mammor bär ett lika stort ansvar. På samma sätt är det viktigt att kvinnorna ges samma möjligheter på arbetsmarknaden som männen. För att få fler pappor att ta ut sin pappaledighet räcker det inte med enbart politiska förslag och åtgärder. Från liberalt håll anser vi att alla samhällsinstanser måste ta ett ökat ansvar för att vi ska åstadkomma en attitydförändring och ett samhälle där kvinnor ges samma möjligheter som män på arbetsmarknaden och där barn får lika mycket tid med sin mamma och sin pappa.

Försäkringskassan är en viktig aktör i detta sammanhang. I försäkringskassans information om föräldraledighet är informationen oftast riktad till mamman. Försäkringskassan skickar likaså i dag information om föräldraledighet adresserad enbart till de blivande mammorna. Folkpartiet anser, att information om föräldraledighet bör skickas till både de blivande mammorna och de blivande papporna. Det främsta skälet till detta är att det är angeläget att tydligt markera att barnen är bägge föräldrarnas angelägenhet samt att uppmuntra fler pappor att ta ut sin föräldraledighet.

Mot bakgrund av det ovan nämnda vill jag fråga vad socialministern avser att göra för att uppmuntra försäkringskassan att utforma informationen så att den tydligt riktar sig till båda föräldrarna för att på så vis stimulera fler pappor till att vara föräldralediga.

Svar på skriftlig fråga 2000/01:1100 besvarad av

den 2 maj

Svar på fråga 2000/01:1100 om försäkringskassans information till föräldrar

Statsrådet Ingela Thalén

Harald Nordlund har frågat mig vad jag tänker göra för att uppmuntra försäkringskassan att utforma information, så att den tydligt riktar sig till båda föräldrarna för att på så vis stimulera fler pappor till att vara föräldralediga.

Föräldraförsäkringen gör det möjligt för båda föräldrarna att kombinera arbete med familj och underlättar för såväl kvinnor som män att ta ansvar för sina barn. Föräldraförsäkringen är också en viktig del av regeringens jämställdhetsarbete.

Socialförsäkringsadministrationen har som mål att verka för att en större andel av männen tar ut fler dagar med föräldrapenning. Försäkringskassorna arbetar mot detta mål på olika sätt. Exempel från olika försäkringskassor på aktiviteter är t.ex. personlig rådgivning, informationsträffar på mödravårdscentraler i samband med föräldrautbildning, särskilda informationsfoldrar riktade mot fäder osv. Dessa insatser skiljer sig åt mellan försäkringskassorna. Detta då ansvaret för hur dessa insatser utformas åvilar respektive försäkringskassa. Detta ger de olika försäkringskassorna möjlighet att bäst anpassa informationen utifrån de regionala förutsättningar som finns.

Under 2000 genomfördes studien Båda blir bäst (RFV redovisar 2000:1). I studien jämförs hur tre olika kassor arbetar mot att nå regeringens mål. En slutsats som dras i studien är att handläggarna på försäkringskassan genom sin information kan påverka hur föräldrarna väljer att dela föräldraledigheten.

En annan studie som kan nämnas är Faktorer som påverkar pappors uttag av föräldrapenning. I den diskuteras bl.a. strukturella hinder för fäders användande av föräldraförsäkringen. En slutsats är att arbetsmarknadens struktur ofta tycks upprätthålla traditionella beteendemönster för föräldraledighet.

Dessa resultat bekräftar att det inte är helt okomplicerat att mer långsiktigt påverka de försäkrades beteenden och val. Många av de faktorer som påverkar de försäkrades beteenden måste också sökas utanför försäkringen och dess administration.

Regeringen driver också utvecklingen av dessa långsiktiga frågor. Det informella ministermötet i Norrköping är ett exempel på det, där en stor fråga var hur både kvinnor och män ska kunna förena förvärvsarbete med ett aktivt ansvar för familjen. Seminarier tillsammans med näringslivet om betydelsen av ökad jämställdhet och forskning om sambanden mellan företags lönsamhet och jämställdhet är andra exempel på initiativ från regeringen.

Socialdepartementet arbetar sedan flera år aktivt med att integrera kunskaper om både kvinnors och mäns olika förutsättningar i socialförsäkringens administration. Många initiativ tas inom administrationen för att utveckla denna viktiga sida av arbetet. Inom Regeringskansliet sker också ett arbete för att finna vägar att utveckla föräldraförsäkringen för att öka männens uttag av föräldraförsäkringen. Att förändra attityder och invanda mönster är ett mödosamt arbete som kräver både tålamod och engagemang. Särskilda stimulanser och åtgärder behövs för att sätta fokus på betydelsen av pappors engagemang @ och där görs i dag mycket runtom bland försäkringskassorna. Men för att nå långsiktiga och varaktiga resultat är det lika viktigt att även i det mer vardagliga rutinarbetet, som innefattar administrativa rutiner, se båda föräldrarna som lika viktiga mottagare av information.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.