Försäkringskassan och valutakurser

Skriftlig fråga 2008/09:692 av Ertsborn, Jan (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-03-04
Anmäld
2009-03-09
Besvarad
2009-03-11
Svar anmält
2009-03-11

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 4 mars

Fråga

2008/09:692 Försäkringskassan och valutakurser

av Jan Ertsborn (fp)

till statsrådet Cristina Husmark Pehrsson (m)

Det förekommer inte så sällan att enskilda personer betalar sina sjukvårdskostnader i utlandet och sedermera får sina utlägg reglerade av Försäkringskassan. Eftersom den enskildes betalning i utlandet alltid sker i utländsk valuta uppstår med automatik frågan om till vilken kurs som den enskilde ska få betalt för sina utlägg. Rimligt vore väl att tänka sig ett system som gör valutaförändringarna så neutrala som möjligt. Eller varför inte helt enkelt ett system där den enskilde ersätts efter samma kurs som den enskilde fått betala? Det senaste halvåret har valutaförändringarna visserligen varit ovanligt stora men frågan är ju med dagens teknik inte särskilt besvärlig.

Försäkringskassan tillämpar en synnerligen förenklad metod, som i dagsläget innebär att valutaförändringarna belastar den enskilde. För perioden den 1 januari till den 31 mars innevarande år har Försäkringskassan bestämt att kursen på euro ska vara 9:85 kronor, vilket som bekant är avsevärt lägre än rådande valutakurs (över 11 kronor).

Ett system där Försäkringskassan och även andra statliga myndigheter vare sig tjänar eller förlorar på kursförändringar motsvarar säkert vad medborgarna tycker.

Jag vill därför fråga socialförsäkringsministern:

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att enskilda medborgare varken ska tjäna eller förlora på valutakursförändringar när utlägg ersätts av Försäkringskassan?

Svar på skriftlig fråga 2008/09:692 besvarad av Socialminister Göran Hägglund

den 11 mars

Svar på fråga

2008/09:692 Försäkringskassan och valutakurser

Socialminister Göran Hägglund

Jan Ertsborn har frågat statsrådet Cristina Husmark Pehrsson vilka åtgärder hon avser att vidta för att enskilda medborgare varken ska tjäna eller förlora på valutakursförändringar när utlägg ersätts av Försäkringskassan.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Vård utomlands, kan dels erhållas genom en utlandsremiss från hemlandstinget och dels genom att patienten akut insjuknar eller aktivt söker vård i ett annat land. I de fall landstinget beslutar om en utlandsremiss, bekostas vården av ansvarigt landsting och patienten riskerar inte att drabbas av några extra kostnader på grund av valutakursförändringar. Om däremot betalningsförbindelse från landsting saknas, hanteras ersättningen för nödvändig och planerad vård i andra EU/EES-länder med stöd i reglerna i EG-förordning 1408/71 samt EG-fördraget.

Om ersättning för vård i annat EU/EES-land betalas ut med stöd i EG-förordning 1408/71, räknas ersättningen om till nationell valuta i enlighet med artikel 107 i tillämpningsförordningen 574/72. Dessa valutakurser fastställs kvartalsvis av kommissionen mot bakgrund av de referensvalutakurser som offentliggörs av Europeiska centralbanken. Det är beslutstillfället som styr vilket kvartal som används.

I de fall ersättningen i stället betalas ut med stöd i EG-fördraget, finns det inte reglerat vilken valutakurs som ska användas. Den sökande välkomnas därför att inkomma med uppgift om valutakurs, exempelvis växlingskvitto, bankutdrag eller handlingar från en bank som visar den aktuella säljkursen vid betalningstillfället. Om växelkursuppgift saknas, används samma valutakurs som vid ersättning enligt förordning 1408/71.

Tillämpningen av de kommissionsstyrda växelkurserna säkerställer en enhetlig hantering, både mellan förmånerna och mellan medlemsstaterna. I och med ikraftträdandet av förordning 883/04 den 1 mars 2010, kommer valutahanteringen att revideras, från kvartals- till dagskurser.

Sammanfattningsvis är Försäkringskassans val av växelkurs i vårdersättningsärendena relativt regelstyrt. I de fall reglering saknas och för att säkerställa att individen inte drabbas av en eventuell valutakursförändring, ges den enskilde möjlighet att få ersättningen utbetald i enlighet med den växelkurs som gällde vid betalningstillfället. Mot denna bakgrund finner jag inget behov av ytterligare åtgärder.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.