Förnyelsen av fordonsflottan

Skriftlig fråga 2020/21:1786 av Helena Antoni (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-02-11
Överlämnad
2021-02-12
Anmäld
2021-02-23
Svarsdatum
2021-02-24
Sista svarsdatum
2021-02-24
Besvarad
2021-02-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP)

 

Vid årsskiftet upphörde den tillfälliga nedsättningen av förmånsvärdet för miljöbilar, och den 1 april 2021 väntas förändringar inom bonus–malus-systemet som innebär en högre bonus för elbilar och en lägre bonus för laddhybrider. På bordet ligger även ett förslag som kraftigt höjer förmånsvärden för bilar som registreras från och med den 1 juli 2021.

De styrmedelsförändringar som presenterats väntas ha en negativ effekt både på den privata personbilsmarknaden och på utvecklingen av andelen laddbara bilar. Förändringarna påverkar fossilt drivna bilar allra mest, men även elbilar åker på en högre skatt.

Två av tre bilar är registrerade hos företag som efter bara några år ofta säljer vidare fordonen på andrahandsmarknaden. Detta gör att fler privatpersoner får tillgång till mer miljövänliga bilar då det i dag finns incitament för både företag och privatpersoner att byta ut sina gamla fordon mot miljöbilar. Tjänstebilar spelar därför en viktig roll i förnyelsen av fordonsflottan.

Med anledning av detta vill jag fråga miljö- och klimatminister Per Bolund:

 

Anser ministern att de föreslagna styrmedelsförändringarna riskerar att hämma omställningen av Sveriges fordonsflotta, och avser ministern att aktivt verka för att detta inte sker?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1786 besvarad av Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP)


Svar på fråga 2020/21:1786 av Helena Antoni (M)
Förnyelsen av fordonsflottan

Helena Antoni har frågat mig om jag anser att de föreslagna styrmedelsförändringarna riskerar att hämma omställningen av Sveriges fordonsflotta, och om jag avser att aktivt verka för att detta inte sker.

Min bedömning är att de föreslagna förändringarna i bilförmånsbeskattningen och i bonus-malus-systemet inte riskerar att bromsa omställningen till en fossilfri fordonsflotta.

Förändringarna av klimatbonusen ökar incitamentet att välja nollemissionsfordon och förändringarna i systemet gör bilar med högre utsläpp mindre attraktiva på marknaden. Bonus–malus-systemet syftar till att påverka nybilsköparnas val av fordon. Detta bedöms kunna bidra till en högre andel bilar med lägre koldioxidutsläpp per kilometer i den svenska fordonsflottan och därmed på sikt till lägre utsläpp av koldioxidutsläpp, och därmed också till etappmålet för utsläpp från inrikes transporter till 2030.

Dagens beräkningsmetod för bilförmån underskattar ofta bilförmånens faktiska värde. Med den föreslagna justeringen av beräkningsmetoden erhålls en mer neutral beskattning mellan bilförmån och kontant lön.

Att bonus-malus-systemet är självfinansierat och därigenom inte belastar de offentliga finanserna är en viktig utgångspunkt. Den tillfälliga nedsättningen av förmånsvärdet har varit finanseriad av hela skattebetalarkollektivet.

Under 2021 avser regeringen införa flera viktiga förändringar för att öka omställningstakten av fordonsflottan, som förstärkt bonus-malus-system, höjda nivåer i reduktionsplikten och nya stöd till laddinfrastruktur.

Regeringen satsar även på att ställa om befintlig fordonsflotta genom konvertering till förnybara drivmedel.

Jag kommer noga att följa utvecklingen på området så att föreslagna styrmedelsförändringar, enskilt och samlat, leder till den omställning som regeringen vill se och vid behov föreslå ytterligare ändringar för att påskynda omställningen till en fossilfri fordonsflotta.

Stockholm den 24 februari 2021

Per Bolund

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.