förmögenhetsskatten

Skriftlig fråga 2001/02:473 av Hagen, Catharina (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-12-28
Besvarad
2002-01-14
Anmäld
2002-01-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 21 december

Fråga 2001/02:473

av Catharina Hagen (m) till finansminister Bosse Ringholm om förmögenhetsskatten

Regeringen har aviserat att en utredning ska tillsättas om förmögenhetsskatten. Detta tyder på att det inte finns planer på att avskaffa denna skatt. Detta trots att nästan all expertis anser att förmögenhetsskatten, förutom att den är baserad på en mycket mobil skattebas, också hör till de allra mest skadliga skatterna vad avser effekterna på företagarklimatet i Sverige.

Av offentliga sektorns skatteintäkter i regeringens finansplan på ca 1 300 mdr kronor år 2004 står förmögenhetsskatten för ca 5 mdr kronor. Detta ska ställas i relation till följande: Minst 400 mdr finns oredovisade i utlandet, utländska ägare har en skattemässigt gynnad situation jämfört med svenska ägare när de köper upp svenska företag, riskkapital saknas i många branscher, sparande missgynnas, signalen till svenska entreprenörer är negativ etc. Tydliga och förutsebara regler är viktigt för att skapa ett bra företagarklimat.

Mot denna bakgrund vill jag därför fråga finansministern:

Ämnar finansministern skriva in i direktiven att utredningen belyser vilka effekter en avveckling av förmögenhetsskatten får för företagsklimatet i Sverige?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:473 besvarad av

den 14 januari

Svar på fråga 2001/02:473 om förmögenhetsskatten

Finansminister Bosse Ringholm

Catharina Hagen har frågat mig om jag avser att i direktiven till en kommande utredning om förmögenhetsskatten skriva in att utredningen ska belysa vilka effekter en avveckling av förmögenhetsskatten får för företagsklimatet i Sverige.

I budgetpropositionen för 2002 aviserade regeringen att den avser att tillsätta en utredning med uppgift att se över reglerna om förmögenhetsbeskattningen. Mot bakgrund av att de nuvarande reglerna har kritiserats bl.a. för bristande enhetlighet i behandlingen av olika tillgångar och för de fördelningspolitiska effekterna, menade regeringen att det finns anledning att nu göra en generell översyn av förmögenhetsskatten.

Arbetet inom Finansdepartementet med att utforma utredningsdirektiven pågår och har ännu ej slutförts. Jag är därför för närvarande inte beredd att, utöver vad som angavs i budgetpropositionen, närmare ange vilka aspekter av förmögenhetsbeskattningen som ska belysas av den kommande utredningen.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.