Till innehåll på sidan

Formerna för anmälan till Socialstyrelsen om brister i vården

Skriftlig fråga 2011/12:142 av Ertsborn, Jan (FP)

Frågan är besvarad

Händelser

Anmäld
2011-11-17
Inlämnad
2011-11-17
Besvarad
2011-11-21
Svar anmält
2011-11-22
Besvarad
2011-11-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 17 november

Fråga

2011/12:142 Formerna för anmälan till Socialstyrelsen om brister i vården

av Jan Ertsborn (FP)

till statsrådet Maria Larsson (KD)

Socialstyrelsen har en mycket viktig uppgift i tillsynen av äldreomsorgen. På Socialstyrelsens hemsida betonas detta, och för att underlätta att göra anmälningar om fel i vården finns också utlagt en mall, som kan användas.

En dotter gjorde för någon vecka sedan en sådan anmälan avseende fel i vården av hennes mamma, som vistas på ett äldreboende i Halland. Mamman är senil och kan inte tala eller skriva.

Socialstyrelsen bekräftade i brev till dottern att anmälan mottagits. Samtidigt krävde Socialstyrelsen att dottern skulle inkomma med en skriftlig fullmakt från mamman, annars kunde anmälan komma att avvisas.

I ärendet uppstår då frågan huruvida det för Socialstyrelsen viktigaste är hur vården av mamman sköts eller om det är viktigare att saken handläggs på ett byråkratiskt sätt?

Att det i och för sig föreligger problem kring ställföreträdarskap beträffande äldre är välbekant och behöver snarast åtgärdas (se SOU 2004:112 Frågor om förmyndare och ställföreträdare för vuxna).

Min fråga till statsrådet med anledning av det anförda är:

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att säkerställa att Socialstyrelsen utför sin tillsynsskyldighet utan att hinder av byråkratiska skäl kommer emellan?

Svar på skriftlig fråga 2011/12:142 besvarad av Statsrådet Maria Larsson

den 21 november

Svar på fråga

2011/12:142 Formerna för anmälan till Socialstyrelsen om brister i vården

Statsrådet Maria Larsson

Jan Ertsborn har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att säkerställa att Socialstyrelsen utför sin tillsynsskyldighet utan att hinder av byråkratiska skäl kommer emellan.

Det framgår inte tydligt av redogörelsen i frågan om anmälan till Socialstyrelsen avser vården enligt hälso- och sjukvårdslagen eller omsorgen enligt socialtjänstlagen i äldreboendet. Oavsett detta vill jag dock klargöra att lagstiftningen inte sätter upp några hinder för anhöriga eller andra utomstående att anmäla fel i vården eller omsorgen. Gällande sekretessbestämmelser kan dock hindra Socialstyrelsen att lämna ut känsliga uppgifter till utomstående, som inte agerar som ombud.

Om en enskild person är missnöjd med hur en myndighet hanterar ett ärende kan han eller hon alltid anmäla detta till Justitieombudsmannen (JO). JO:s uppgift är att övervaka att bland andra myndigheter rättar sig efter lagar och förordningar och att de fullgör sina skyldigheter i övrigt. Man kan därför klaga hos JO om man anser att man själv eller någon annan blivit felaktigt behandlad av en myndighet eller tjänsteman vid handläggning av ett ärende.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.