Förlossningsvården

Skriftlig fråga 2016/17:934 av Jenny Petersson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-02-23
Överlämnad
2017-02-24
Anmäld
2017-02-28
Svarsdatum
2017-03-08
Sista svarsdatum
2017-03-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

Vården blir bättre på många områden men inte när det gäller förlossningsvården. Mycket tyder på att den svenska förlossningsvården håller på att försämras, och ökningen av förlossningsskador hos nyfödda barn är mycket oroväckande.

Nya rapporter från Socialstyrelsen visar att andelen nyförlösta mammor som måste återinskrivas akut ökar. Det gör också andelen förlossningsskador och barn med låga Apgarpoäng, som är ett system där man anger hur bra det nyfödda barnet mår.

De regionala skillnaderna är även stora inom förlossningsvården. Av förstagångsföderskorna i Stockholms län drabbades 7 procent av allvarliga bristningar vid förlossningen, att jämföra med knappt 4 procent i Halland. Detta skapar naturligtvis en stor oro bland kvinnor som ska föda. Det finns tydliga utvecklingsområden inom såväl förlossningsvården som den hälso- och sjukvård som har betydelse för kvinnors hälsa i övrigt. Men det går för långsamt.

Trots att regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) slutit en överenskommelse om satsningar inom förlossningsvården och om vård som stärker kvinnors hälsa så går siffrorna åt fel hål. Att en feministisk regering låter utveckling mot en sämre förlossningsvård ske, i ett land som Sverige och år 2017, är minst sagt barockt.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Gabriel Wikström:

 

Hur kommer regeringen och statsrådet att undersöka och analysera orsakerna till den försämrade förlossningsvården och ökningen av förlossningsskador hos både barnen och kvinnorna, och på så sätt vända den oacceptabla utvecklingen?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:934 besvarad av Statsrådet Gabriel Wikström (S)

Dnr S2017/01277/FS

Socialdepartementet

Folkhälso-, sjukvårds- och idrottsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:934 Förlossningsvården av Jenny Petersson (M)

Jenny Petersson har frågat mig hur regeringen och jag kommer att undersöka och analysera orsakerna till den försämrade förlossningsvården och ökningen av förlossningsskador hos både barnen och kvinnorna och på så sätt vända den oacceptabla utvecklingen?

Hur enskilda landsting väljer att organisera och utföra förlossnings-vården är landstingens ansvar och utgör frågor som varken jag eller regeringen kan överpröva. Som sjukvårdsminister vill jag dock verka för att alla kvinnor ska få tillgång till en trygg och säker förlossningsvård och regeringen har vidtagit en rad åtgärder inom ramen för de satsningar regeringen gör under mandatperioden.

För att stärka förlossningsvården och kvinnors hälsa satsar regeringen efter budgetöverenskommelse med Vänsterpartiet 400 miljoner kronor 2017. Totalt under perioden 2015 – 2019 avser regeringen att avsätta nästan 2 miljarder kronor till satsningen. Regeringen aviserade vidare i budgetpropositionen för 2016 en riktad primärvårdssatsning om 130 miljoner kronor per år 2016–2019 med fokus på kvinnors hälsa, totalt drygt en halv miljard kronor under perioden. Inom ramen för sats-ningarna har regeringen och SKL genom överenskommelser beslutat att genomföra flera insatser som prioriterar och stärker förlossningsvården och kvinnors hälsa. Regeringen har dessutom genomfört en historiskt stor utökning av de generella statsbidragen, vilken bidrar till att förbättra förutsättningarna också för förlossningsvården.

En viktig del i satsningen på förlossningsvården är att ge uppdrag till våra myndigheter att ta fram underlag till regeringen om områdets styrkor och utmaningar. Syftet är dels att ge regeringen beredningsunderlag för ytterligare åtgärder, dels att utgöra informationskällor för vården. Några rapporter har kommit in till regeringen och under satsningen kommer årligen flera rapporter att lämnas.

Socialstyrelsens rapport Säker vård (Öppna jämförelser) 2016 som kom nyligen visade att flera viktiga indikatorer i förlossningsvården försämrats. Vi vet sedan tidigare att förlossningsvården har utmaningar, vilket är ett skäl till att satsningen tillkommit. Uppgifterna från Socialstyrelsen gör mig oroad och utvecklingen måste följas noggrant, så att detta kan åtgärdas.

En stor utmaning för förlossningsvården är kompetensförsörjningen. De problem med bemanning och kompetensförsörjning som finns i vården bidrar till att minska vårdens kapacitet och därmed också tillgänglig-heten. Regeringen har därför, utöver den särskilda satsningen på förlossningsvården, avsatt medel under 2016 för 250 nybörjarplatser på barnmorskeutbildningen samt infört en särskild professionsmiljard som adresserar just utmaningarna kring kompetensförsörjning.

Flera av de insatser regeringen gör inom satsningen syftar till att öka kunskaperna inom förlossningsvården och eftervården, i avsikt att höja patientsäkerheten för kvinnor som föder barn. Några exempel är regeringens uppdrag till Statens beredning för medicinsk och social utvärdering (SBU) om förlossningsskador och Socialstyrelsens uppdrag att göra analyser och kunskapsöversyner på ett flertal områden som rör förlossningsvården och annan vård till kvinnor i syfte att få in underlag för fortsatta insatser.

Myndigheten för Vård- och omsorgsanalys har även fått i uppdrag att analysera och följa upp satsningen som helhet. Myndigheten ska redovisa sitt uppdrag senast den 1 mars 2020. En delrapport som myndigheten ska lämna den 1 mars 2019 handlar om att identifiera framgångsfaktorer. Den och övriga rapporter från myndigheten kommer att bli värdefulla källor till information för regeringen och övriga aktörer på området, både om insatsernas effekter och hur vi kan arbeta vidare för att förbättra området.

Jag anser att regeringen genom dessa insatser vidtagit viktiga åtgärder för att möta de utmaningar som finns inom förlossningsvården idag och jag kommer att följa satsningen och utvecklingen av området noga under kommande år.

Stockholm den 8 mars 2017

Gabriel Wikström

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.