Förlängning av permitteringsstödet

Skriftlig fråga 2020/21:581 av Tobias Andersson (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-11-19
Överlämnad
2020-11-20
Anmäld
2020-11-24
Svarsdatum
2020-12-02
Sista svarsdatum
2020-12-02
Besvarad
2020-12-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Pandemin har som bekant slagit hårt mot delar av näringslivet, och för vissa har effekterna inneburit slutet på ett annars livsdugligt företag. För att kompensera näringsidkare för de ekonomiska konsekvenserna som de olika smittspridningsrelaterade åtgärderna orsakat har ett flertal stödpaket presenterats. Sverigedemokraterna har stöttat dessa även om vi kan konstatera att regeringen, inte minst i relation till jämförbara stater, har varit alldeles för senfärdig och snål.

Den stödåtgärd som sannolikt gjort störst skillnad för de drabbade företagen är permitteringsstödet. För många innebar möjligheten att permittera personal att man kunde undvika att säga upp kompetenta medarbetare eller sätta bolaget i konkurs.

Vi är övertygade om att de flesta näringsidkare är ärliga och har goda intentioner med sin näringsverksamhet. De vill helt enkelt inte ligga samhället till last eller ta emot diverse allmosor. Därför valde många att, så fort de hade ekonomisk möjlighet, tacka nej till vidare permitteringsstöd. Detta skedde vid en avstämning gällande den fjärde delen, och de gjorde det trots att det framgick att man inte skulle kunna ändra beslutet i efterhand.

Efter detta har situationen på nytt förvärrats vilket tagit både berörda näringsidkare, regeringen och Folkhälsomyndigheten på sängen. De två sistnämnda torde skyllas mer för sin naivitet än näringsidkarna som bara omgående ville göra sig oberoende av statliga stöd – det har aldrig legat i deras affärsplan. Som en konsekvens av en obefintlig pragmatism har dessa näringsidkare, som nu åter hamnat i en ansträngd situation och blivit i behov av permitteringsstöd, blivit diskvalificerade för stöd. Detta samtidigt som de som aldrig slutade lyfta permitteringsstöd kan fortsätta.

Denna problematik har ett flertal näringsidkare i ren frustration vittnat om för mig, och vid en avstämning med Tillväxtverket stämmer det. Tillväxtverket kunde inte heller svara på hur det blir med förlängningen av stödåtgärden, men i nuläget kan du inte föra tillbaka dem som klickade i rutan ”Nej” – på frågan om de ämnade söka mer permitteringsstöd i framtiden – i systemet.

Det kan omöjligt vara tänkt att ärliga näringsidkare som, likt regeringen och Folkhälsomyndigheten, trodde att vi gick mot ljusare tider ska bli diskvalificerade som en konsekvens av bristande pragmatism från Tillväxtverket och i förlängningen regeringen.

Mot bakgrund av det ovan beskrivna vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 
Avser ministern att vidta åtgärder för att lösa denna problematik?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:581 besvarad av Finansminister Magdalena Andersson (S)

Svar på fråga 2020/21:581 av Tobias Andersson (SD)
Förlängning av permitteringsstödet

Tobias Andersson har frågat näringsministern vilka åtgärder han avser vidta för att inte företagare som tidigare haft stöd för korttidsarbete och avstått från att ansöka om förlängning diskvalificeras från att söka ytterligare stöd. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Spridningen av det nya coronaviruset har påverkat svenska företag drastiskt. Detta gäller inte minst de företag som drabbats hårt av de restriktioner som beslutats för att minska smittspridningen. Sedan utbrottet har regeringen, Centerpartiet och Liberalerna presenterat historiskt stora åtgärder för att bland annat begränsa smittspridningen och för att lindra effekterna för jobb och företag. Åtgärderna spänner brett och omfattar en rad områden. En av dessa åtgärder är stödet vid korttidspermitteringar.

Korttidspermittering kan i dag beviljas som längst i nio månader i följd. Regeringen kommer att föreslå att den tidsgränsen tillfälligt tas bort under perioden fram till och med den 30 juni 2021. I praktiken innebär det att arbetsgivare som har beviljats korttidspermitteringar under någon del av 2020 kommer att kunna få ytterligare stöd från och med den 1 december till och med den 30 juni 2021.

Stockholm den 2 december 2020

Magdalena Andersson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.