Förlängda byggtider

Skriftlig fråga 2021/22:1671 av Mikael Eskilandersson (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-06-02
Överlämnad
2022-06-03
Anmäld
2022-06-07
Svarsdatum
2022-06-15
Sista svarsdatum
2022-06-15
Besvarad
2022-06-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Johan Danielsson (S)

 

Det tar allt längre tid att få kommunalt klartecken för att bygga nya bostäder. Sverigedemokraterna menar att vi måste gå i motsatt riktning så att byggnation kan ske där det behövs, tidsåtgången minska, prisökningar på grund av lång handläggningstid undvikas och bostadsbyggande gynnas.

Ett antal byggbolag har tillsammans med Evidensgruppen tagit fram en rapport. Den visar att sedan 2015 har den genomsnittliga ledtiden för ett nytt byggprojekt ökat från 45 månader till 57 månader, en ökning av den kommunala handläggningstiden med i snitt 12 månader på fem år. Rapporten visar också att längre ledtider leder till att färre bostäder byggs, att fler människor hamnar utanför bostadsmarknaden och att bostäder blir onödigt dyra.

Det är mycket allvarligt att de redan sedan tidigare tidsödande byggprocesserna nu är ännu sämre, till nackdel för byggbolag och för medborgare som behöver bostäder. Det är svårt att hävda att denna generella försämring endast ska hanteras av kommunerna och att det är deras ansvar. Förbättringar behövs i stället från beslutsfattare för att möjliggöra enklare byggprocesser lokalt.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Johan Danielsson:

 

Ser statsrådet behov av åtgärder från centralt håll som inverkar till förkortande av byggtiderna, och vad avser statsrådet och regeringen i så fall att göra?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1671 besvarad av Statsrådet Johan Danielsson (S)


Svar på fråga 2021/22:1671 av Mikael Eskilandersson (SD)
Förlängda byggtider

Mikael Eskilandersson har frågat mig om jag ser behov av åtgärder från centralt håll som inverkar till förkortande av byggtiderna, och vad jag och regeringen i så fall avser att göra.

Även om det, som frågeställaren själv framhåller, är kommunernas ledtider som kritiseras har regeringen under lång tid arbetat för att effektivisera plan- och byggprocessen inom dess olika områden.

Gällande planprocessen har regeringen i närtid exempelvis genomfört reformen om privat initiativrätt (prop. 2020/21:131) i syfte att möjliggöra snabbare planprocesser genom ökad förutsebarhet och att en planintressent ska kunna påbörja arbetet att ta fram planeringsunderlag innan kommunen har möjlighet att påbörja planläggningen. Lagändringarna trädde i kraft den 1 augusti 2021.

Gällande lovprocessen bereds för närvarande Bygglovsutredningens betänkande Ett nytt regelverk för bygglov (SOU 2021:47) inom Regeringskansliet. Utredningens förslag innebär omfattande förändringar av dagens bestämmelser om lov, förhandsbesked och anmälan. Förslagen syftar till att skapa ett enklare, effektivare och mer ändamålsenligt regelverk som samtidigt säkerställer angelägna allmänna och enskilda intressen.

Gällande byggprocessen har regeringen föreslagit att det införs en ny aktör i plan- och bygglagen (2010:900): certifierat byggprojekteringsföretag. En byggherre ska kunna använda ett sådant företag för projekteringen vid nybyggnad av vissa bostadshus, och om ett sådant företag används ska byggnadsnämnden inte pröva de utformningskrav på ändamålsenlighet och tillgänglighet samt tekniska egenskapskrav som omfattas av certifieringen, varken inför beslut om bygglov eller startbesked. Förslagen syftar till att öka förutsägbarheten och effektiviteten i byggprocessen för de byggherrar som använder ett certifierat byggprojekteringsföretag och att underlätta repeterbara processer. Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 augusti 2022.

Därtill genomför Boverket för närvarande en större översyn av myndighetens bygg- och konstruktionsregler, BBR och EKS. I arbetet med översynen har Boverket tagit fram en ny regelmodell för en effektivare och enklare byggprocess. Reglerna ska på sikt innehålla betydligt färre detaljerade krav, inga allmänna råd och inga hänvisningar till standarder.

Stockholm den 15 juni 2022

Johan Danielsson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.