Förhärligande av terrororganisationen IS

Skriftlig fråga 2016/17:158 av Roger Haddad (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-10-19
Överlämnad
2016-10-19
Anmäld
2016-10-20
Svarsdatum
2016-10-26
Sista svarsdatum
2016-10-26

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Nyligen meddelade en åklagare att myndigheten lägger ner ett ärende där en person publicerat en bild av Islamiska statens flagga i förhärligande syfte. IS är en terrororganisation och betraktas så av både EU och FN. FN:s säkerhetsråd uppmanade i september 2014 samtliga länder att skärpa sin lagstiftning, för att med alla lämpliga medel förebygga och förhindra, men också lagföra, terrorister som på olika sätt ger sitt stöd till IS.

Att Sverige inte lagfört många som deltagit i strid för IS är ett stort misslyckande, och Liberalerna har länge krävt åtgärder. Jag begär inte att regeringen ska kommentera det enskilda rättsfallet. Dock belyser det inträffade det generella problemet med att personer marknadsför och förhärligar terroriströrelser och genom propaganda bidrar till värvning och annat stöd.

Sverige har ett starkt grundlagsskydd för tryck- och yttrandefriheten. Detta skydd ska bestå. Utan att rubba gällande grundlag kan dock andra åtgärder vidtas för att öka lagföringen av personer som ger aktivt stöd åt IS och andra terrorrörelser. Det handlar till exempel om omfattningen av spaningsarbete, behovet av expertis och utredningsresurser till rättsväsendet samt internationell samverkan.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Avser ministern och regeringen att vidta åtgärder för att öka lagföringen av personer som genom propaganda bidrar till värvning och annat stöd till IS?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:158 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

Dnr Ju2016/07182/POL

Justitiedepartementet

Justitie- och migrationsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:158 av Roger Haddad (L) Förhärligande av terroristorganisationen IS

Roger Haddad har frågat mig om jag och regeringen avser att vidta
åtgärder för att öka lagföringen av personer som genom propaganda
bidrar till värvning och annat stöd till IS.

Terrorism hotar internationell fred och säkerhet, nationell säkerhet och våra grundläggande fri- och rättigheter. Regeringen ser allvarligt på förekomsten av och innehållet i den våldsbejakande propaganda som finns framför allt på internet och i sociala medier samt den roll som detta kan ha för bl.a. rekrytering till terrorism.

Terroristbrottslighet ska bekämpas oavsett var den förekommer. Den svenska strafflagstiftningen på området är långtgående och det är straffbart att exempelvis offentligt uppmana och rekrytera till terroristbrott. Regleringen har på regeringens initiativ skärpts ytterligare genom införandet av ett särskilt straffansvar för terrorismresor och deltagande i terrorismutbildning. En utredning har också lagt förslag till nya straffbestämmelser om deltagande i en väpnad konflikt till stöd för en terroristorganisation och om rekrytering till sådan brottslighet. Arbetet med förslagen har hög prioritet hos regeringen. Dessutom ska en utredare lämna förslag om hemlig dataavläsning som ett nytt straffprocessuellt tvångsmedel.

Huvudansvaret för att förhindra och utreda terroristbrottslighet ligger hos Säkerhetspolisen. Regeringen ser ett behov av att myndigheten bl.a. intensifierar sitt arbete mot terrorism och har därför i budgetpropositionen för 2017 föreslagit att Säkerhetspolisen tillförs 650 miljoner kronor under perioden 2017–2020. Regeringen följer noggrant Säkerhetspolisens och andra myndigheters arbete inom detta område.

Regeringen har genom flera åtgärder också kraftfullt förstärkt det förebyggande arbetet. Den nationella samordnaren för att värna demokratin mot våldsbejakande extremism har ett viktigt uppdrag att förbättra samverkan mellan myndigheter, kommuner och organisationer. Regeringen har också lämnat ett särskilt uppdrag till Totalförsvarets forskningsinstitut att göra kartläggningar och analyser av den våldsbejakande extremistiska propaganda som sprids via internet och sociala medier i Sverige.

Stockholm den 26 oktober 2016

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.