förföljelser av bl.a. Falun-gong i Kina

Skriftlig fråga 2001/02:1567 av Zetterberg, Eva (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-08-28
Besvarad
2002-09-05
Anmäld
2002-09-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 28 augusti

Fråga 2001/02:1567

av Eva Zetterberg (v) till utrikesminister Anna Lindh om förföljelser av bl.a. Falun-gong i Kina

I samband med att Hongkong upphörde att vara brittisk kronkoloni för att inlemmas i Kinesiska Folkrepubliken förklarade Folkrepubliken att man skulle respektera förhållandet "ett land @ två system".

Sedan dess har dock en rad rörelser och trossamfund, däribland den som kallas Falun-gong drabbats av förföljelse i hela Kina @ inklusive Hongkong. Vid flera tillfällen har Falun-gong-anhängare arresterats och släpats inför rätta. Det har handlat om brutala arresteringar av fredliga demonstranter och rättsvidriga rättegångar, där det handlat om motstridiga och klart osanna vittnesmål från flera poliser. Domaren har agerat partiskt m.m.

Såväl arresteringarna som rättegångarna strider mot god rättsordning och bryter mot mänskliga rättigheter.

Jag vill fråga utrikesminister Anna Lindh:

Vad avser ministern att göra för att påverka den kinesiska regeringen att upphöra med förföljelser mot självständiga rörelser som endast utnyttjar sina demokratiska och mänskliga rättigheter?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:1567 besvarad av

den 5 september

Svar på fråga 2001/02:1567 om förföljelser av bl.a. falungong i Kina

Utrikesminister Anna Lindh

Eva Zetterberg har ställt en fråga till mig om vad regeringen gör för att påverka den kinesiska regeringen att upphöra med förföljelser mot rörelser som falungong.

Som jag framhållit i tidigare riksdagssvar har den kampanj som Kinas regering i flera år bedrivit mot falungong lett till omfattande kränkningar av de mänskliga rättigheterna. Människor har frihetsberövats och misshandlats och ett stort antal dödsfall av fängslade medlemmar har rapporterats. Den svenska regeringen har vid upprepade tillfällen uppmanat Kinas regering att upphöra med de allvarliga kränkningarna av anhängare till falungong. Dessa uppmaningar har framförts i direkta samtal och kontakter med den kinesiska regeringen, både bilateralt och inom EU:s dialog med Kina om mänskliga rättigheter.

Förhållandena för falungonganhängare skiljer sig åt i Hongkong respektive resten av Kina. Hongkong har en rättstradition som skiljer sig helt från den i Folkrepubliken Kina. Nyligen dömdes i Hongkong 16 falungonganhängare till böter för "obstruktion" i samband med att gruppen, vid en demonstration i mars, inte följde polisens anvisningar vad gällde plats för demonstrationen. Domen har överklagats av de åtalade. Sveriges regering anser inte att det inträffade ger anledning att ifrågasätta rättssäkerheten i Hongkong.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.