Förföljelse av politiska motståndare i republiken Karelen
Skriftlig fråga 2014/15:392 av Maria Weimer (FP)
Frågan är besvarad
Händelser
- Fördröjd
- Ärendet var fördröjt
- Inlämnad
- 2015-03-27
- Överlämnad
- 2015-04-08
- Anmäld
- 2015-04-09
- Sista svarsdatum
- 2015-04-15
- Svarsdatum
- 2015-04-17
- Besvarad
- 2015-04-17
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Utrikesminister Margot Wallström (S)
Tillståndet för de mänskliga rättigheterna i Ryssland blir allt mer allvarligt. Oliktänkande utsätts för repressalier, det blir allt svårare för det civila samhället att verka och politiska motståndare motarbetas och förföljs.
Det senare är mycket tydligt, inte minst i Karelska republiken. Där har den sittande guvernören i princip satt i system att anklaga sina politiska motståndare för brott och sedan fängsla dem. Ett stort antal rättsfall mot politiska motståndare till guvernören Khudilainen väcktes under förra året. Det handlar bland annat om medlemmar av det ryska liberala partiet Jabloko, men också andra politiker. Det spekuleras i att detta är en strategi för att guvernören ska kunna hålla sig kvar vid makten. Nyligen arresterades Olga Zaletskaya, ställföreträdande i staden Petrozavodsks motsvarighet till kommunfullmäktige och Alexander Kornilov, ansvarig för ett lokalt handelsnätverk, på uppenbart fabricerade grunder.
Mot bakgrund av detta är min fråga till utrikesministern:
Vad kan Sverige göra för att uppmärksamma frågan om förföljelsen av politiska motståndare i republiken Karelen?
Svar på skriftlig fråga 2014/15:392 besvarad av Margot Wallström (S), utrikesminister
Utrikesdepartementet |
Utrikesministern |
Till riksdagen
Svar på fråga 2014/15:392 av Maria Weimer (FP) Förföljelse av politiska motståndare i republiken Karelen
Maria Weimer har ställt frågan vad Sverige kan göra för att uppmärksamma förföljelsen av politiska motståndare i republiken Karelen.
Jag är djupt oroad över försämringen av medborgerliga fri- och rättigheter i Ryssland och delar frågeställarens uppfattning att frågan
om förföljelsen av politiska motståndare i Karelen och andra delar av Ryssland måste uppmärksammas. Sverige följer kontinuerligt utvecklingen av medborgerliga fri- och rättigheter i Ryssland och ambassaden i Moskva närvarar bland annat vid rättegångar mot oppositionspolitiker.
Olga Zaletskaja är ledamot i kommunfullmäktige för oppositionspartiet Jabloko och har, liksom Alexandra Kornilova varit drivande i den politiska oppositionen i Karelen. Generalkonsulatet i Sankt Petersburg har till uppgift att följa den politiska utvecklingen i vårt närområde och har följt de båda kvinnornas rättsprocesser sedan de greps den 25 mars.
Regeringens strategi för Ryssland för åren 2014-2018 syftar till att främst stödja demokrati och mänskliga rättigheter. Det svenska stödet ska bidra till att stärka medborgares deltagande i samhällsprocesser och demokratiarbete samt bland annat skapa förutsättningar för juridiskt stöd genom att bidra med resurser till försvarare av mänskliga rättigheter och utbildning av journalister som kan bevaka utvecklingen.
För att åstadkomma en långsiktig förändring i Ryssland är mellanfolkliga kontakter, exempelvis mellan lärosäten och föreningar, av yttersta vikt. Regeringen ser även vikten av regionalt samarbete som till exempel Västerbottens samarbete med Karelen, vilket pågått i över 20 år. Verksamheten har bland annat resulterat i näringslivsutveckling, akademiskt och kulturellt samarbete, erfarenhetsutbyte inom sociala frågor samt ungdomsutbyten.
Demokrati, respekt för mänskliga fri- och rättigheter samt rättsstatens principer har varit väsentliga delar i dialogen mellan EU och Ryssland. Samtal om detta har förts kontinuerligt på alla nivåer. Frågor som EU har tagit upp med Ryssland rör bland annat yttrandefrihet, mötesfrihet, situationen för civilsamhället i Ryssland och rättssystemet, inklusive frågor kring dess självständighet gentemot staten.
Det ligger i Sveriges och övriga Europas intresse att öka förutsättningarna för att Ryssland ska kunna utvecklas till ett mer demokratiskt och öppet samhälle.
Stockholm den 17 april 2015
Margot Wallström
Intressenter
Frågeställare
Besvarad av
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.