Till innehåll på sidan

Förföljelse av kristna minoriteter i Iran

Skriftlig fråga 2009/10:935 av Sacrédeus, Lennart (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2010-06-23
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Anmäld
2010-06-28
Besvarad
2010-07-06
Svar anmält
2010-07-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 23 juni

Fråga

2009/10:935 Förföljelse av kristna minoriteter i Iran

av Lennart Sacrédeus (kd)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

Så sent som förra veckan krävde Europarådet att Sverige skulle agera mot tvångsutvisningarna av personer ifrån Mellanöstern, som är förföljda för bland annat sin kristna tro. Hoten mot religiösa minoriteter är ett allt större problem i vår värld. Främst är det regimer som bygger på marxistisk eller islamistisk ideologi som hör till de stora förbrytarna mot människor med religiös identitet och mot deras religionsfrihet. Den islamiska republiken Iran har utmärkt sig på detta område. Även om religiösa minoriteter erkänns och skyddas enligt landets konstitution, har dessa rättigheter aldrig respekterats i praktiken av dess regering. Enligt den iranska nyhetsbyrån Farsi Christian News Network övervakas bland annat gudstjänster av myndigheter. Många kristna ledare har arresterats för att ha proselyterat.

Församlingar har tvingats lämna över medlemslistor till regeringen. Kristna nekas tillträde till poster inom militären, myndigheter och domstolar och staten förbjuder kristen litteratur att publiceras. Förutom dessa konstitutionella kränkningar räknar nyhetsbyrån med att mer än 139 kristna arresterades för sin religiösa tillhörighet år 2009.

Sverige har tagit på sig att värna religionsfriheten och tar emot asylsökande förföljda kristna från bland annat Iran. Vid riksmötets öppnande 2009 poängterade statsminister Fredrik Reinfeldt i regeringsförklaringen att Sverige har ett ansvar att försvara vår religionsfrihet och yttrandefrihet. Därför är det viktigt att vi i solidarisk anda även försvarar religionsfriheten och yttrandefriheten i andra länder.

Vilka åtgärder avser utrikesministern att vidta i Sverige och i internationella sammanhang för att motverka förföljelserna av den kristna minoriteten i Iran?

Svar på skriftlig fråga 2009/10:935 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 6 juli

Svar på fråga

2009/10:935 Förföljelse av kristna minoriteter i Iran

Utrikesminister Carl Bildt

Lennart Sacrédeus har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta i Sverige och i internationella sammanhang för att motverka förföljelserna av den kristna minoriteten i Iran.

Låt mig börja med att understryka att jag delar Lennart Sacrédeus oro över situationen för de mänskliga rättigheterna, inklusive för religiösa minoriteter, i Iran. Förtryck på grund av religiös övertygelse är oacceptabelt. Alla medborgare i ett land bör självfallet ha samma politiska och medborgerliga rättigheter, inklusive rätten att bekänna sig till och utöva sin religion eller tro.

Sverige verkar, både enskilt och inom ramen för EU och FN, för att Iran ska respektera de mänskliga rättigheterna. Iran granskades av FN:s råd för mänskliga rättigheter i Genève den 15 februari i år. Situationen för religiösa minoriteter var ett av tre ämnen som Sverige fokuserade på vad gällde Iran. Dessutom antar FN:s generalförsamling årligen en resolution som EU ställer sig bakom, där oro uttrycks över bristen på respekt för de mänskliga rättigheterna i landet, inklusive för religiösa minoriteter. EU har vid flertalet tillfällen uppmärksammat situationen för de mänskliga rättigheterna, inklusive religiösa minoriteter i Iran, senast genom en deklaration av den höga representanten å EU:s vägnar den 12 juni i år.

Jag kan försäkra Lennart Sacrédeus att Sverige även fortsättningsvis bilateralt liksom via EU och FN kommer att verka för att förbättra respekten för de mänskliga rättigheterna i Iran, inklusive för religiösa minoriteter.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.