förföljelse av kristna ledare i Kina

Skriftlig fråga 1997/98:281 av Näslund, Ingrid (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1997-12-18
Anmäld
1998-01-07
Besvarad
1998-01-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1997/98:281 av Ingrid Näslund (kd) till utrikesministern om förföljelse av kristna ledare i Kina

I mars i år arresterades åtta framstående husförsamlingsledare i Henanprovinsen i Kina bl.a. Zu Yongze. Rykten om risk för avrättningar cirkulerade men straffet blev tio års arbetsläger för Zu Yongze. Två kvinnor av de åtta har fått 2,5 respektive ett års fängelse. Flera Kinakännare har tidigare i höst rapporterat om färre arresteringar men kontroll och diskrimineringar av kristna har hårdnat.

Human Rights Watch menar att myndigheterna är skrämda av den stora tillväxten av speciellt kristna grupper i Kina. Inte minst i Henanprovinsen har antalet kristna ökat dramatiskt. Enligt en pastor, som släpptes från ett arbetsläger i december, fanns mer än 500 pastorer i det lägret.

Nu rapporteras mer än 1 000 kristna ledare ha arresterats efter mötet mellan president Jiang Zhemin och Bill Clinton trots att ett av samtalsämnena var mänskliga rättigheter i Kina och trots att Beijing Central TV innan mötet bedyrat att det råder full religionsfrihet i Kina och att kinesiska religionsgrupper är skyddade genom lag.

Det är nödvändigt att det internationella samfundet gör allt för att stoppa denna förföljelse och att Sverige är pådrivande i frågan.

På vilket sätt tänker utrikesministern ta upp den ökande förföljelsen av kristna ledare med de kinesiska ledarna och via vilka internationella fora?

 

Svar på skriftlig fråga 1997/98:281 besvarad av , ()

Svar på fråga 1997/98:281 om förföljelse av kristna ledare i Kina
    Utrikesminister Lena Hjelm-Wallén

Ingrid Näslund har frågat mig hur regeringen tänker ta upp den ökande förföljelsen av kristna ledare i Kina och via vilka internationella fora.

Religionsfriheten finns inskriven i Kinas författning, men religionsutövningen inskränks genom bl.a. kravet på att alla troende skall registrera sig och sina andaktsplatser samt underställa sig de två officiellt godkända religiösa organisationerna; dvs. sammanslutningen av protestantiska samfund och den patriotiska kinesiska katolska kyrkan.

Faktum är att det finns många miljoner kristna i Kina och att det trots myndighetskontrollen sker en stor tillströmming till kristna samfund, vilket oroar en del lokala makthavare. Det är dock svårt att generalisera, då mönstret i Kina varierar från region till annan. Kina är ej ett land med politisk frihet och mötes- och organisationsfriheten existerar inte som hos oss.

Ingrid Näslund utgår i sin fråga från uppgifter om massarresteringar av kristna ledare, som Utrikesdepartementet inte kan bekräfta. Massarresteringar av angivet slag borde ha kommit till kännedom för organisationer och länder som är engagerade i frågan.

Det är däremot riktigt att det skett en gradvis åtstramning av kontrollen av de oregistrerade kristna, vilket tagit sig uttryck framför allt i administrativa metoder som restriktivare tillämpning av förbudet mot olaglig folksamling och krav på ständiga omregistreringar av religiösa församlingar. Denna utveckling följer vi noga.

Sverige verkar sedan länge för att förmå Kina att bättre respektera de mänskliga rättigheterna och grundläggande friheterna, däribland religionsfriheten.

Sverige - och även andra länder - gör detta på flera olika sätt. Arbete sker i FN-organisationen, men även i form av dialog med Kina. Sverige har sedan flera år en sådan dialog i gång. Senast förra månaden hölls ingående samtal om mänskliga rättigheter (MR), både under kabinettssekreterarens besök i Peking och med tillresta kinesiska regeringsföreträdare i Stockholm. Sverige deltar även i EU:s MR-dialog, genom vilken vi kan diskutera såväl de förhållanden i Kina som oroar oss, som möjligheter till tekniskt samarbete för att bidra till en långsiktig förbättring.

Utöver dessa mer principiellt inriktade överläggningar bedriver Sverige ett utbildningssamarbete på mänskliga rättighetsområdet med Kina i Raoul Wallenberg-institutets regi. Detta är, om än begränsat i omfattningen, ytterligare ett konstruktivt bidrag till att påverka MR-situationen i Kina.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.