Företagsstöd för fler bolagsformer

Skriftlig fråga 2020/21:492 av Mikael Eskilandersson (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-11-13
Överlämnad
2020-11-16
Anmäld
2020-11-17
Svarsdatum
2020-11-25
Sista svarsdatum
2020-11-25
Besvarad
2020-11-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Effekterna av coronapandemin drabbar näringsliv och företagare hårt. Vissa åtgärder har redan vidtagits, men mycket mera behöver göras framöver. För att enskilda företagare, näringsliv och det svenska samhället ska klara krisen och återhämta sig från de negativa verkningarna behöver många branscher stöd på olika sätt. Näringslivet fungerar som en motor i samhället, och utan näringslivet skulle knappast vårt välstånd vara möjligt.

Målgruppen för det omsättningsstöd som nu sätts in är krisdrabbade enskilda firmor som mellan mars och juli tappat stora delar av sin omsättning. Stödet är därför välkommet och behövligt på alla sätt.

Delägare i handelsbolag kan dock inte ansöka om stödet, trots att de beskattas på liknande sätt som enskilda näringsidkare och har samma personliga borgensåtagande. Många av Sveriges drygt 40 000 handelsbolag är hårt drabbade av krisen. Inte heller kommanditbolag kan söka stödet trots att även kommanditbolag givetvis drabbas av krisen, och där har också någon i bolaget ett fullständigt personligt borgensåtagande.

Denna uteslutning av andra bolagsformer som har personliga borgensåtagande från att söka stöd riktade till enskilda näringsidkare riskerar att drabba många enskilda personer och deras familjer. Ett ökat antal personliga konkurser riskerar att föra med sig andra negativa effekter för hela samhället. 

Med anledning av detta vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Är regeringen med anledning av de negativa effekterna som coronapandemin innebär för företagare och näringsliv beredd att stödja fler bolagsformer?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:492 besvarad av Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

Svar på fråga 2020/21:492 av Mikael Eskilandersson (SD) Företagsstöd för fler bolagsformer

Mikael Eskilandersson har frågat mig om regeringen med anledning av de negativa effekter som coronapandemin innebär för företagare och näringsliv är beredd att stödja fler bolagsformer.

Jag och regeringen har stor förståelse för hur ansträngande situationen kan vara för företagare att driva sin verksamhet under de här svåra omständigheterna som den pågående pandemin gett upphov till.

Regeringen har infört flera åtgärder för att underlätta för företagare med anledning av den pågående pandemin. Omställningsstöd baserat på minskad omsättning, tillfällig rabatt för fasta hyreskostnader i vissa branscher, utökad avsättning till periodiseringsfond, tillfälligt sänkta egenavgifter och anstånd med skatteinbetalningar är stödåtgärder som handelsbolag och delägare i handelsbolag har kunnat ta del av. Handelsbolag kan liksom andra företagsformer söka dessa stöd.

Den tredje vanligaste juridiska formen bland sökande av omställningsstöd var handelsbolag. Ca 1 000 handelsbolag ansökte om omställningsstöd för mars och april, vilket utgör 6 procent av alla handelsbolag som har haft minst 250 000 kronor i omsättning och är registrerade för F-skatt.

Inga företagsformer är heller uteslutna från stödet vid korttidsarbete, men företaget måste ha anställda för att det ska kunna bli aktuellt med korttidsarbete. I det fall handelsbolaget är arbetsgivare omfattas handelsbolaget av stöd för korttidsarbete, tillfälligt sänkta arbetsgivaravgifter och utökat statligt ansvar för sjuklönekostnader.

Regeringen har vidare nyligen beslutat om att förlänga vissa av stödåtgärderna.

Jag och regeringen följer noggrant de ekonomiska effekterna för företagen och överväger löpande behovet av erforderliga åtgärder för näringslivet.

Stockholm den 24 november 2020

Ibrahim Baylan

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.