Till innehåll på sidan

Företagshälsovårdens kompetensförsörjning av läkare

Skriftlig fråga 2020/21:2395 av Saila Quicklund (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2021-03-31
Överlämnad
2021-03-31
Anmäld
2021-04-06
Sista svarsdatum
2021-04-07
Svarsdatum
2021-04-14
Besvarad
2021-04-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S)

 

Företagshälsovården har en viktig roll vid rehabilitering och arbetsanpassning vid återgång i arbetet efter sjukskrivning, konstateras i regeringens nya arbetsmiljöstrategi för 2021–2025.

Vidare skrivs det i strategin att företagshälsovården och dess roll i arbetsmiljöarbetet behöver utvecklas och stärkas och att det är angeläget att företagshälsovården används i större utsträckning i det förebyggande arbetsmiljöarbetet.

Det fastslås också att företagshälsovården kan bidra i arbetet med att skapa friska arbetsplatser men det förutsätter en företagshälsovård med god kompetensförsörjning, hög kvalitet och ett ändamålsenligt regelverk. 

Den krisartade utbildningssituationen för företagsläkare har varit politiskt känd under många år då den, i motsats till övrig läkarutbildning, saknar såväl huvudman som finansiär. 2020 gav Arbetsmarknadsdepartementet Myndigheten för arbetsmiljökunskap, Mynak, i uppdrag att utreda och lämna förslag på hur utbildningssituationen för läkare som arbetar inom företagshälsovården kan lösas.

Efter ett års utredning presenterade Mynak nyligen sin rapport. De ställer sig positiva till ett antal kurser av varierande längd och omfattning, ett lämpligt utbud av fördjupande kurser och ett eller flera nationella nätverk. Men rapporten förbiser knäckfrågan, nämligen hur utbildningen för specialisttjänstgöringen i arbetsmedicin ska finansieras och organiseras.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga arbetsmarknadsminister Eva Nordmark:

 

Vilka slutsatser drar ministern av Mynaks utredning, och ser ministern att utredningen har givit svar på hur regeringen ska lösa utbildningssituationen för läkare som arbetar inom företagshälsovården?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2395 besvarad av Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S)

A2021/0080 1 /ARM Arbetsmarknadsdepartementet Arbetsmarknadsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:2395 av Saila Quicklund (M)
Företagshälsovårdens kompetensförsörjning av läkare

Saila Quicklund har frågat mig vilka slutsatser jag drar av Mynaks utredning, och om jag ser att utredningen har givit svar på hur regeringen ska lösa utbildningssituationen för läkare som arbetar inom företagshälsovården.

Myndigheten för arbetsmiljökunskap (Mynak) har fått medel för att främja företagshälsovårdens kompetensförsörjning och en uppgift i sin instruktion att följa och främja företagshälsovården. Myndigheten tar bland annat fram riktlinjer för evidensbaserad praktik inom företagshälsovården och arbetar tillsammans med ett flertal lärosäten med att stimulera till fler utbildningar inom arbetsmiljöområdet.

I regleringsbrevet för 2020 fick Mynak i uppdrag att utreda och lämna förslag på hur utbildningssituationen för läkare som arbetar inom företagshälsovården kan lösas. Myndigheten har nu tagit fram förslag på hur de anser att situationen kan lösas. Jag kan konstatera att rapporten kommer till slutsatsen att utbildningarna fortsatt bör bedrivas i form av utbildning på högskole- och universitetsnivå, att deltagande bör underlättas genom t.ex. distansundervisning och att det bör finnas nationella nätverk.

Regeringen anser att företagshälsovården och dess roll i arbetsmiljöarbetet behöver utvecklas och stärkas. Företagshälsovården har en viktig roll i arbetet med arbetsrelaterad ohälsa och kan bidra i arbetet med att skapa friska arbetsplatser. Det förutsätter en företagshälsovård med god kompetensförsörjning, hög kvalitet och ett ändamålsenligt regelverk. Regeringen har mottagit Mynaks rapport och frågan bereds nu i Regeringskansliet.

Stockholm den 14 april 2021

Eva Nordmark

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.