Företagsfrämjande åtgärder

Skriftlig fråga 2010/11:517 av Åsling, Per (C)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2011-05-16
Anmäld
2011-05-17
Besvarad
2011-05-25
Svar anmält
2011-05-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 16 maj

Fråga

2010/11:517 Företagsfrämjande åtgärder

av Per Åsling (C)

till statsrådet Ulf Kristersson (M)

Det är ingen överdrift att hävda att de svenska små och medelstora företagen bär upp den svenska ekonomin och sysselsättningen. Mer än två tredjedelar av alla anställda i privat näringsverksamhet arbetar i små och medelstora företag. Räknar man in alla anställda, inklusive den offentliga sektorn, står de små och medelstora företagen för drygt hälften av alla anställningar. Knappt en tredjedel av det svenska exportvärdet kommer från småföretag.

Företagen finns inom alla sektorer, med en tydlig tyngdpunkt inom tjänstesektorn, där två tredjedelar av alla företag är verksamma. I den moderna tjänsteekonomin kommer småföretagen förmodligen därmed att bli än viktigare.

Att främja företagsamhet är således att främja hela den svenska sysselsättningen och ekonomin. Det är därmed en uppgift som inte bör isoleras till näringsdepartementet, utan som bör vara en prioriterad fråga i hela regeringens arbete, inom alla departement. Genom regeringens förtjänstfulla arbete har en bra makroekonomisk grund lagts för företagande genom sunda statsfinanser, sänkta skatter på arbete, RUT- och ROT-avdrag och förenklade regler. Det arbetet bör de kommande åren förstärkas genom att främjande av företagsamhet görs till en prioriterad fråga för regeringens samlade arbete.

Mot denna bakgrund vill jag fråga vilka åtgärder statsrådet avser att vidta för att ytterligare förbättra småföretagarens sociala trygghet.

Svar på skriftlig fråga 2010/11:517 besvarad av Statsrådet Ulf Kristersson

den 25 maj

Svar på fråga

2010/11:517 Företagsfrämjande åtgärder

Statsrådet Ulf Kristersson

Per Åsling har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att ytterligare förbättra småföretagares sociala trygghet.

Den 1 juli 2010 genomfördes ett antal reformer för att öka tryggheten och valfriheten för företagare. Bland annat infördes ett tvåårigt uppbyggnadsskede i sjuk- och föräldraförsäkringen. Egenföretagare gavs också möjlighet att välja en längre karenstid i sjukförsäkringen samt att ta ut föräldrapenning på jämlika villkor som anställda.

Under förra mandatperioden sänkte regeringen egenavgifterna i sjukförsäkringen med 0,74 procentenheter samtidigt som sju dagars grundläggande karenstid infördes. Detta innebar att företagarnas ekonomi netto har förbättrats med 170 miljoner kronor per år. Vidare ökades valfriheten i socialförsäkringssystemet för företagare genom att egenförtagare gavs möjlighet att välja längre karenstid, 14, 30, 60 eller 90 dagar. Ju längre karenstid desto lägre egenavgift.

För att ytterligare öka valfriheten har regeringen initierat ett arbete i syfte att undersöka möjligheterna för egenföretagare att kunna välja färre karensdagar än sju.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.