Företagsamheten i Borås

Skriftlig fråga 2016/17:1029 av Cecilie Tenfjord-Toftby (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-03-09
Överlämnad
2017-03-10
Anmäld
2017-03-14
Svarsdatum
2017-03-22
Sista svarsdatum
2017-03-22
Besvarad
2017-03-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)

 

Textilstaden Borås har länge präglats av en stark entreprenörsanda med många företag som växt och slagit igenom på både ett nationellt och internationellt plan.

På senare tid har tyvärr ett flertal omtyckta företag flyttat utomlands eller varit tvungna att lägga ned sin verksamhet. Om den dystra utvecklingen fortsätter riskerar det att leda till ökad arbetslöshet och förlorat framtidshopp. Alltmer tilltagande konkurrens från omvärlden kräver att regeringen agerar proaktivt för ett bättre företagsklimat i Sverige.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga närings- och innovationsminister Mikael Damberg följande: 

 

Vilka proaktiva åtgärder avser ministern och regeringen att vidta för att förbättra företagsklimatet i såväl Sjuhäradsbygden som övriga delar av riket?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1029 besvarad av Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)

Dnr N2017/01903/FF

Näringsdepartementet

Närings- och innovationsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1029 av Cecilie Tenfjord-Toftby (M) Företagsamheten i Borås

Cecilie Tenfjord-Toftby har frågat mig vilka proaktiva åtgärder jag och regeringen avser att vidta för att förbättra företagsklimatet i såväl Sjuhäradsbygden som övriga delar av landet.


Framgångsrika och växande små och medelstora företag som anställer är helt avgörande för att nå regeringens jobbmål. Regeringen bedriver där–för en aktiv näringspolitik med fokus på insatser som förbättrar företags och företagares villkor, som ökar Sveriges attraktionskraft för investe–ringar och stärker incitamenten att starta företag. Inom den regionala tillväxtpolitiken satsar regeringen på näringslivsfrämjande och sysselsätt–ningsskapande insatser i Sveriges alla län.

Tack vare stabila offentliga finanser kan vi göra viktiga investeringar i infrastruktur, forskning, bostäder och utbildning. Regeringen har också tagit fram en strategi för Smart industri, en exportstrategi och reformerat den statliga kapitalförsörjningen för att stötta företagare och innovatörer i tidiga utvecklingsskeden. Omfattande satsningar har gjorts och görs också för att stärka innovationsförmågan, genom t.ex. samverkans–program och testbäddar. Satsningar på bland annat bredband, besöks–näring, kommersiell service och livsmedelsnäringarna stärker lands–bygdsföretagandet. Genom att bättre ta tillvara digitaliseringens möjlig–heter, med allt fler och bättre digitala tjänster och processer, förenklar vi också för företagare och medborgare i alla delar av landet.

Svensk ekonomi är stark. Tillväxten är högst i Norden men även högre än USA, Tyskland och Storbritannien. Sedan den här regeringen till–trädde har 150 000 fler människor ett jobb att gå till och arbetslösheten har pressats ner under 7 procent.

Samtidigt som vi vet att konkurrensen inom bl.a. textilindustrin är hård är det glädjande att exporten från Sveriges textil- och modeföretag ökade för sjunde året i rad under 2015. I ett bredare perspektiv ser vi nu även ett trendbrott med ökade investeringar och fler företag som väljer att flytta hem produktion till Sverige.

Regeringen kommer att fortsätta sitt arbete med att skapa de bästa möjliga förutsättningarna för att konkurrera på världsmarknaden med bas i Sverige.

Stockholm den 21 mars 2017

Mikael Damberg

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.