Företagsamhet bland kvinnor

Skriftlig fråga 2015/16:943 av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-03-08
Överlämnad
2016-03-09
Anmäld
2016-03-10
Svarsdatum
2016-03-16
Sista svarsdatum
2016-03-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

Det finns en positiv trend för företagsamhet inom välfärdssektorn sedan fem år tillbaka enligt Svenskt Näringslivs rapport om företagsamhet. Det finns historiskt sett inte en karriärstege inom den kvinnodominerade välfärdssektorn. Tvärtom mycket av den löneutveckling som skett har skett med tjänsteår i uppräkning och där vi kunnat se att kvinnor som har vidareutbildat sig har gjort så på egen bekostad ledighet och med egna medel. Det är inte så länge sedan som det inte gick att få en F-skattsedel för att kunna starta och driva företag inom vården.

Med anledning av den trenden och den kvinnodominerade sektor som välfärdssektorn utgör borde det vara en angelägen uppgift för regeringen att underlätta för kvinnor att starta företag i välfärdssektorn som ett led i utvecklingen av vård och omsorg. Sådana företag kan driva innovationer och bra verksamhet och gå före och utgöra starka drivkrafter för fler kvinnor att vilja starta och driva företag inom välfärdssektorn.

Mot den bakgrunden vill jag fråga statsrådet Ardalan Shekarabi:

 

Vilka åtgärder tänker statsrådet vidta för att skapa så gynnsamma förutsättningar som möjligt för fler kvinnor att starta och driva företag inom välfärdssektorn?

Svar på skriftlig fråga 2015/16:943 besvarad av Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)

Dnr N2016/02047/FF

Näringsdepartementet

Närings- och innovationsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:943 av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M) Företagsamhet bland kvinnor

Ann-Charlotte Hammar Johnsson har frågat civilministern vilka åtgärder han tänker vidta för att skapa så gynnsamma förutsättningar som möjligt för fler kvinnor att starta och driva företag inom välfärdssektorn.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Regeringen är mån om att beslut inom alla politikområden ska präglas av ett jämställdhetsperspektiv. Redan förra hösten aviserade regeringen att de företagsfrämjande åtgärderna ska utvecklas så att alla företag och företagare oavsett kön, etnisk bakgrund, ålder, bransch eller var i landet de är verksamma ska få tillgång till dem på likvärdiga villkor. Regeringen arbetar nu med detta och den strategi för ett företagsfrämjande på likvärdiga villkor som Tillväxtverket presenterade i våras är ett viktigt verktyg i arbetet. Vidare avser regeringen att under mandatperioden utveckla arbetet med att stärka näringslivsklimatet, så att fler startar företag men även så att företag kan växa, exportera och anställa fler.

En mångfald av företag och företagare är viktigt för hela näringslivets konkurrenskraft, förnyelse och hållbarhet. Ekonomisk ojämlikhet riskerar att hämma framtida ekonomisk tillväxt, och det är därför en strategisk tillväxtfråga att fler kvinnor driver företag. Oavsett vem som bedriver verksamhet med välfärdstjänster ska den präglas av hög kvalitet. Regeringen har tillsatt Utredningen om reglering av offentlig finansiering av privat utförda välfärdstjänster, vars syfte är att fastställa vilka regler som ska gälla för företag i välfärdssektorn. När utredningen har lämnat sitt slutbetänkande kommer regeringen att arbeta vidare med förslagen.

Regeringen vill med detta skapa ordning och reda i välfärdssektorn och underlätta för de företag som är verksamma där. Ett väl genomarbetat

regelverk med tydliga villkor gagnar både företagare och brukare.

Stockholm den 14 mars 2016

Mikael Damberg

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.