Företagares villkor

Skriftlig fråga 2014/15:88 av Betty Malmberg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2014-11-20
Överlämnad
2014-11-20
Anmäld
2014-11-25
Svarsdatum
2014-11-26
Sista svarsdatum
2014-11-26

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)

 

Många företagare inom läxläsningsbranschen känner i dag stor oro över de förändringar som regeringen har jäktat fram. En sådan förändring är den skattesubventionerade läxhjälpen som regeringen har aviserat att ta bort från och med den 1 januari 2015. Det ligger nu ett lagändringsförslag om detta i budgetpropositionen, där regeringen inte ens har tagit sig tid att inhämta Lagrådets synpunkter.

Konkret innebär lagändringsförslaget justeringar i den paragraf i inkomstskattelagen som reglerar vad som avses med hushållsarbete, där det föreslås att punkten om läxhjälp tas bort och att den om barnpassning får ett tillägg som säger att barnpassningen bara i ringa omfattning får innefatta läxhjälp. Det i sig riskerar att öppna upp för gränsdragningsproblem, vilket också Skatteverket har påpekat.

För företagare innebär det att de har ca fyra veckor på sig, om budgeten går igenom, att anpassa sin verksamhet. Det är inte att ta företagarfrågor på allvar och inte heller att visa hänsyn till anställda. Det här riskerar att öka svartarbetet samtidigt som unga studenter blir uppsagda från sina extrajobb, när vi i stället borde göra det lättare att vara företagare och entreprenör för att främja jobb och tillväxt. Ett av läxhjälpsföretagen har i år hittills anställt 800 nya läxhjälpare, men nu blir det tvärstopp.

Läx-RUT har som sagt inneburit att många studenter har fått ett sätt att tjäna extrapengar, samtidigt som de har blivit goda förebilder och bildningsambassadörer för unga människor som behöver extra stöd. Det är en effekt som inte ska underskattas.

Med hänvisning till ovanstående undrar jag: Har närings- och innovationsministern gjort ställningstagandet att det är skäligt att företagare i princip endast ges fyra veckor på sig att ställa om sin verksamhet till följd av politiska beslut?

Svar på skriftlig fråga 2014/15:88 besvarad av Mikael Damberg (S), närings- och innovationsminister

Dnr N2014/4792/ENT

Näringsdepartementet

Närings- och innovationsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2014/15:88 av Betty Malmberg (M) Företagares villkor

Betty Malmberg har frågat mig om jag har gjort ställningstagandet att det är skäligt att företagare i princip endast ges fyra veckor på sig att ställa om sin verksamhet till följd av politiska beslut.

–

Frågan är ställd mot bakgrund av regeringens förslag i budgetpropositionen för 2015 att slopa RUT-avdraget för läxhjälp. Elevers möjlighet att få hjälp med läxorna bör inte vara beroende av om de har föräldrar som har möjlighet att hjälpa dem eller betalningsförmåga för att köpa läxhjälp. Regeringen föreslår därför att RUT-avdragets bestämmelse om skattereduktion för hjälp med läxor och annat skolarbete slopas den 1 januari 2015. Regeringen föreslår i budgetpropositionen investeringar för att stimulera fler huvudmän och organisationer att erbjuda hjälp med läxor och annat skolarbete för elever i grundskolan och motsvarande skolformer. Syftet med statsbidraget är att öka möjligheterna för alla elever att utvecklas så långt som möjligt i sitt lärande och att bidra till en ökad likvärdighet.

Under mandatperioden avser regeringen att utveckla arbetet med att stärka näringslivsklimatet, så att fler startar företag men även så att befintliga företag och potentiella företag kan växa, exportera och anställa fler.

Regeringspartierna har redan i valrörelsen aviserat avsikten att avskaffa RUT-avdraget för läxhjälp, dvs. förslaget ligger i linje med tidigare annonserade ambitioner. Vidare presenterades förslaget i regeringens budgetproposition, som lämnades till riksdagen den 23 oktober, vilket i princip har gett företagen längre än fyra veckor för att kunna planera eventuella anpassningar av sin verksamhet.

Stockholm den 25 november 2014

Mikael Damberg

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.