Företagande i Jönköpings län

Skriftlig fråga 2005/06:1137 av Krantz, Tobias (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-03-02
Anmäld
2006-03-06
Besvarad
2006-03-08
Svar anmält
2006-03-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 2 mars

Fråga 2005/06:1137 av Tobias Krantz (fp) till näringsminister Thomas Östros (s)

Företagande i Jönköpings län

Jönköpings län förknippas inte sällan med driftiga entreprenörer i små och medelstora företag. 59 % av Svenskt Näringslivs medlemsföretag i länet har färre än tio anställda; 20 % har mellan 10 och 24 anställda. Gnosjöandan är ett begrepp också internationellt.

Om jobben och välfärden ska kunna säkras för framtiden, i en allt tuffare global konkurrens, krävs att fler vågar starta och driva företag. Företagarna i Sverige och Jönköpings län gör i dag ett jättejobb men de tvingas i alltför hög grad kämpa i uppförsbacke. Krångliga regler, höga skatter och politiska attityder gentemot företagandet, som präglas av oförståelse och ibland av ren fientlighet, dämpar entusiasmen och lägger en hämsko på kreativitet och utvecklingskraft.

Jag vill fråga näringsministern vilka åtgärder han avser att vidta i syfte att förbättra villkoren för företagande i Jönköpings län.

Svar på skriftlig fråga 2005/06:1137 besvarad av

den 8 mars

Svar på fråga 2005/06:1137 om företagande i Jönköpings län

Näringsminister Thomas Östros

Tobias Krantz har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att förbättra villkoren för företagande i Jönköpings län.

Regeringen har under mandatperioden presenterat en rad åtgärder och arbetat brett för att förbättra klimatet för entreprenörer och företagare. För att förbättra kapitalförsörjningen har regeringen bland annat beslutat att under en tioårsperiod satsa närmare 2 miljarder kronor för att stärka möjligheterna till kommersialisering av forskningsresultat och innovationer i näringslivet. Tyngdpunkten i satsningen är bildandet av koncernen Innovationsbron AB. Nu går vi vidare och tittar på nya områden inom Almis viktiga arbete med företagsrådgivning och kapitalförsörjning.

Regeringens handlingsprogram för att förenkla för småföretagen omfattar över 300 åtgärder för att minska företagens administrativa kostnader. Nästan samtliga förenklingar kommer att vara genomförda i september 2006. I handlingsprogrammet slås det också fast att mål ska sättas upp för att minska företagens administrativa kostnader. Regeringen har påbörjat ett arbete för att minska skatteadministrationen för företagen med 20 % under de närmaste åren. Ett mål har även satts att minska den administrativa bördan till följd av årsredovisningslagen med 15 %. Under mandatperioden kommer mål för minskade administrativa kostnader att slås fast inom jordbruksområdet, miljöområdet och arbetsrätten. Vi ska därefter gå vidare och fastställa konkreta mål inom samtliga för småföretagen relevanta områden.

Regeringen genomför en rad strategiska skattesänkningar. Skattereglerna för delägare i fåmansbolag, de så kallade 3:12-reglerna, har reformerats. Totalt kommer förbättringarna att ge 1 miljard kronor i sänkt skatt till småföretagen. Arvs- och gåvoskatten har avskaffats.

Arbetsgivaravgifterna för enmansföretagare som anställer en medarbetare sänks genom en temporärt reducerad arbetsgivaravgift till 10,21 %.

För att stärka forskning och utveckling i småföretag satsas 900 miljoner kronor de närmast åren.

För att främja entreprenörskap hos unga satsar regeringen 130 miljoner kronor för perioden 2005@2007.

Den satsning på exportfrämjande som inletts under 2005 vidareutvecklas. Exportrådets möjligheter att hjälpa företagen stärks både i Sverige och på viktiga marknader runtom i världen. En särskild satsning har möjliggjort för Exportrådet att anställa exportrådgivare för varje län.

I samråd med näringslivet har gemensamma branschprogram utarbetats. Häri ingår konkreta åtgärder för att förstärka svensk konkurrenskraft. Regeringen kommer att satsa 1 miljard kronor under perioden 2006@2010.

Vad avser Jönköping kan jag konstatera att Jönköpings län är småföretagar- och entreprenörlänet framför alla andra.

Under 2004 ökade nyföretagandet i Sverige med 14 %. I Jönköpings län startades 1 038 företag @ en uppgång på 30 % från föregående år. Det är den största ökningen i landet. Jönköpings förnyelsetal (antalet nya företag per 100 befintliga företag) ökade samtidigt från 4,9 till 6,4 %; även det är den största ökningen i landet. Ökningen beror främst på det stora antalet nya tjänsteföretag.

Detta sammantaget med alla de åtgärder som regeringen vidtagit för att förbättra företagandet gör att jag ser positivt på utvecklingen av företagandet i Jönköpings län.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.