Företag som stöder organiserad brottslighet
Skriftlig fråga 2016/17:925 av Mikael Eskilandersson (SD)
Frågan är besvarad
Händelser
- Fördröjd
- Ärendet var fördröjt
- Inlämnad
- 2017-02-21
- Överlämnad
- 2017-02-23
- Anmäld
- 2017-02-24
- Sista svarsdatum
- 2017-03-01
- Svarsdatum
- 2017-03-06
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Statsrådet Anders Ygeman (S)
Anders Ygeman besökte som inrikesminister staden Malmö nyligen och gjorde då ett något märkligt uttalande om priset för att klippa sitt hår. Här är ett citat från Anders Ygeman:
"Alla medborgare har ett eget ansvar för att inte göda den grova och den organiserade brottsligheten för det är ju så att om du handlar spriten på närlivs, eller åker taxi för 59 kronor, eller klipper dej för 50 kronor, eller drar en lina kokain till helgen, då är du i själva verket en del av den organiserade brottslighetens näringskedja. Då är det väldigt svårt att sen ondgöra sig över hur våldet och kriminalitet breder ut sig. Så du som invånare har också ett ansvar för vilka åtgärder du vidtar och hur du lever ditt liv."
Alla är nog rörande överens om att man inte ska köpa knark och även om att alkohol inte ska köpas på andra ställen än lagliga. Däremot är det betydligt svårare för den normala konsumenten att avgöra var man till exempel kan klippa sig utan att för den sakens skull göda den organiserade brottsligheten. Anders Ygeman har som minister att förhålla sig till saklighetskravet, så man får förutsätta att det är sant att man genom att klippa sig för 50 kronor bidrar till den organiserade brottsligheten. I Malmö är det vanligt med låga priser jämfört med övriga landet. Det beror på många olika saker, och inte minst är det ofta kopplat till alla de integrationsprojekt som kommunen, regionen och regeringen ger pengar till. Dessa konkurrerar ned priserna och slår ut seriösa företag som inte kan konkurrera på lika villkor. Som konsument är det inte alltid lätt att veta varför något har ett lågt pris i Malmö. Om det beror på att det är en tillfällig kampanj, att det får stöd som ett integrationsprojekt eller om det är en oseriös verksamhet. Nu pekar inrikesminister Anders Ygeman ut frisörsalonger som klipper för 50 kronor som oseriös verksamhet som göder organiserad brottslighet. Längs en och samma gata, Lantmannagatan i Malmö, ligger inte mindre än fem salonger som alla har klippning från 50 kronor.
Mer logiskt borde vara att myndigheterna agerade mot oseriösa aktörer på marknaden, då det minst sagt är svårt för en enskild konsument att kontrollera hur ett företag finansierar sitt låga pris till slutkunden. Om möjligt blir det ännu svårare när flera företag har samma pris till kunden. Salongerna på Lantmannagatan i Malmö har funnits i många år. Därför blir det märkligt att ingen myndighet ingriper om dessa stöder organiserad brottslighet. Om det hade varit frågan om en tillfällig eller nystartad verksamhet kunde man ha visst överseende med att myndigheterna inte har agerat, men knappast när samma ställen har haft samma verksamhet i flera år.
Jag vill med anledning av detta fråga statsrådet Anders Ygeman:
Vilka generella åtgärder tänker statsrådet vidta för att se till att myndigheterna agerar mot företag som stöder organiserad brottslighet, t.ex. de salonger i Malmö som har ett pris på 50 kronor per klippning?
Svar på skriftlig fråga 2016/17:925 besvarad av Statsrådet Anders Ygeman (S)
Svar på fråga 2016/17:925 av Mikael Eskilandersson (SD) Företag som stödjer organiserad brottslighet
Mikael Eskilandersson har frågat mig vilka generella åtgärder som jag tänker vidta för att se till att myndigheterna agerar mot företag som stödjer organiserad brottslighet, t.ex. de salonger i Malmö som har ett pris på 50 kronor per klippning.
Regeringen har sett till så att myndigheter samverkar och därigenom kraftsamlar mot organiserad brottslighet. I december 2015 gav regeringen tolv myndigheter, inom och utanför rättsväsendet, i uppdrag att utöka sin samverkan mot organiserad brottslighet. I enlighet med uppdraget ska myndigheterna samverka på lokal nivå och ha ett särskilt fokus på utsatta områden. En viktig del i myndigheternas arbete är att komma åt de företag som personer inom organiserad brottslighet använder sig av. Arbetet med regeringsuppdraget pågår och ska slutredovisas i höst.
Regeringen har också gett Tullverket, Polismyndigheten, Ekobrottsmyndigheten och Skatteverket i uppdrag att gemensamt utveckla arbetet med att förhindra illegal hantering av punktskattepliktiga varor som exempelvis alkohol och tobak. Det är varor som många gånger finansierar organiserad brottslighet och som riskerar att hamna i butiker där de säljs till låga priser. Även detta uppdrag ska slutredovisas i höst.
Ekonomisk vinning är en av de starkaste drivkrafterna bakom organiserad brottslighet och för att begränsa den vinningen har inte bara myndigheter ett ansvar. Vi har alla ett ansvar för att inte understödja brottslighet genom att exempelvis köpa varor eller tjänster som vi förstår har ett orimligt lågt pris. Jag hoppas och tror att gemene man har möjlighet att fundera en extra gång på om det man tänker köpa har ett rimligt pris eller om det kan handla om en vara eller tjänst som gynnar brottslighet.
Stockholm den 6 mars 2017
Anders Ygeman
Intressenter
Frågeställare
Besvarad av
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.