föreningsfriheten

Skriftlig fråga 2003/04:1160 av Backman, Hans (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-05-06
Anmäld
2004-05-06
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2004-05-19
Svar anmält
2004-05-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 6 maj

Fråga 2003/04:1160

av Hans Backman (fp) till justitieminister Thomas Bodström om föreningsfriheten

FN-konventionens artikel 20 innehåller den grundläggande principen att ingen ska tvingas att vara medlem i en förening mot sin vilja.

För att skydda denna rätt så har ett flertal länder skyddat den negativa föreningsfriheten, det vill säga i lag skyddat individens rätt att inte vara med i en förening. Detta lagskydd saknas i Sverige. Det har Europarådet kritiserat Sverige för. Följden av att skyddet saknas är att det är möjligt för facket att tvinga fram avtal med arbetsgivare som innebär att de enbart får anställa personer som är medlemmar i facket. Framför allt Byggnads har utnyttjat denna möjlighet.

I praktiken tvingar det personer som vill jobba hos den arbetsgivaren att gå med i facket. Det är ett brott mot en av människors grundläggande rättigheter att själv få välja att vara med i eller stå utanför föreningar.

Avser justitieministern att ta några initiativ för att även i Sverige i lag skydda individens rätt att inte vara med i en förening?

Svar på skriftlig fråga 2003/04:1160 besvarad av

den 19 maj

Svar på fråga 2003/04:1160 om föreningsfriheten

Statsrådet Hans Karlsson

Hans Backman har frågat justitieministern om han avser att ta några initiativ för att även i Sverige i lag skydda individens rätt att inte vara med i en fackförening. Arbetet i regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Den negativa föreningsrätten @ rätten att inte behöva vara ansluten till en förening @ är erkänd i flera internationella konventioner och andra instrument. I Sverige skyddas rätten framför allt genom lagen (1994:1219) om den europeiska konventionen angående skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna. Den lagen innebär att den så kallade Europakonventionen gäller som lag här i landet. Det skydd för den negativa föreningsrätten som finns i Europakonventionen gäller alltså också i Sverige genom lag.

Klausuler i avtal som innebär att en arbetssökande utestängs från anställning på grund av att han eller hon inte är medlem i en facklig organisation är i dag ovanliga på den svenska arbetsmarknaden. Regeringens uppfattning är att de inte alls bör förekomma. Regeringen har därför under flera år genom en dialog med berörda fackförbund och arbetsgivarorganisationer aktivt verkat för att de klausuler som ännu förekommer ska tas bort. Tack vare regeringens åtgärder har de också minskat betydligt i antal. Jag kommer även i fortsättningen att aktivt verka för att sådana klausuler helt ska upphöra att finnas till på den svenska arbetsmarknaden.

Mot bakgrund av det jag nu sagt är min bedömning att ett utvidgat lagstadgat skydd för den negativa föreningsrätten inte är nödvändigt för att komma till rätta med bruket av organisationsklausuler. Europakonventionen @ som skyddar den negativa föreningsrätten @ är antagen som lag i Sverige och dialogen med de fackliga organisationerna kommer att fortsätta. Det behövs därför inte någon ytterligare lagstiftning.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.