Förebyggande sjukpenning

Skriftlig fråga 2020/21:669 av Maria Malmer Stenergard (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-11-24
Överlämnad
2020-11-24
Anmäld
2020-11-25
Svarsdatum
2020-12-02
Sista svarsdatum
2020-12-02
Besvarad
2020-12-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

Inspektionen för socialförsäkringen har nyligen publicerat en rapport om gällande regler för förebyggande sjukpenning. Den slutsats myndigheten drar i sin rapport är att reglerna för förebyggande sjukpenning inte fungerar som avsett för arbetet med att förebygga sjukdom, nedsatt arbetsförmåga och sjukfrånvaro.

Ett av de problem som identifierats är att reglerna gällande förebyggande sjukpenning fungerar dåligt för den med psykisk ohälsa eller diffusa symtom. Ett av skälen är att behandlings- eller rehabiliteringstid inte når upp till det nuvarande kravet om minst en fjärdedel av arbetstiden. Konkret kan det handla om att en kbt-behandling bara är en timme lång, vilket inte räcker för någon som exempelvis arbetar heltid. Utöver detta godkänner inte alltid Försäkringskassan de förekommande behandlingarna.

Psykiatriska diagnoser är sedan år 2014 den vanligaste sjukskrivningsorsaken. Utvärderingar visar att kbt-behandlingar mot psykisk ohälsa är mer effektiva om de sätts in före sjukskrivning och mindre effektiva om de sätts in efter sjukskrivningen.

Moderaterna har föreslagit att anställdas möjligheter till förebyggande åtgärder via arbetsgivaren ska stärkas. Arbetsgivare och medarbetare bör uppmuntras att använda förebyggande sjukpenning för att delta i rehabilitering som förebygger en eventuell sjukskrivning.

Inspektionen för socialförsäkringens rapport visar att det finns reformbehov inom den förebyggande sjukpenningen och att det behöver ske anpassningar.

Min fråga till statsrådet Ardalan Shekarabi är:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att förbättra möjligheten att använda den förebyggande sjukpenningen, och vilka konkreta förändringar planerar statsrådet för?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:669 besvarad av Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

Svar på fråga 2020/21:669 av Maria Malmer Stenergard (M) Förebyggande sjukpenning och svar på fråga 2020/21:696 av Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) Översyn av förebyggande sjukpenning

Maria Malmer Stenergard har frågat mig vilka åtgärder jag avser vidta för att förbättra möjligheten att använda den förebyggande sjukpenningen, och vilka konkreta förändringar jag planerar för. Elisabeth Björnsdotter Rahm har frågat mig vilka åtgärder jag avser vidta för att anpassa regelverket med målsättningen att minska sjukskrivningarna.

I mars 2020 tillsatte regeringen en särskild utredare med uppdrag att se över sjukersättningen och aktivitetsersättningen (Dir. 2020:31). Av kommittédirektivet framgår att utredaren också ska se över regelverket för förebyggande sjukpenning och rehabiliteringsersättning. Syftet med att se över förmånerna vid rehabilitering enligt socialförsäkringsbalken är att skapa ett mer modernt regelverk som är anpassat till den rehabilitering som erbjuds i dag och som kan bidra till att förebygga ohälsa och ge stöd vid såväl rehabilitering som omställning till annat arbete. Av direktivet framgår att det kan finnas skäl att pröva om den nuvarande konstruktionen för förebyggande sjukpenning kan utgöra hinder för möjligheten att nyttja förmånen för att förebygga eller förkorta sjukdom. Den särskilda utredaren ska således uppmärksamma de brister i regelverket gällande förebyggande sjukpenning som identifierats inom ramen för Inspektionen för socialförsäkringens granskning av förebyggande sjukpenning (2020:6). Den särskilda utredarens uppdrag ska redovisas den 30 juli 2021.

De förslag som den särskilda utredaren lägger fram den 30 juli 2021 kommer att kunna ligga till grund för hur nuvarande förmåner vid rehabilitering kan moderniseras eller ersättas av en eller flera nya förmåner som är mer ändamålsenliga i förhållande till dagens rehabiliteringsformer och enkla för individer och handläggande myndigheter att administrera.

Stockholm den 2 december 2020

Ardalan Shekarabi

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.