Till innehåll på sidan

förebyggande insatser mot prostatacancer

Skriftlig fråga 1999/2000:509 av Pålsson, Chatrine (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2000-02-07
Anmäld
2000-02-15
Besvarad
2000-02-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 7 februari

Fråga 1999/2000:509

av Chatrine Pålsson (kd) till socialminister Lars Engqvist om förebyggande insatser mot prostatacancer

Prostatacancer är den vanligaste cancerformen bland män. Varje år dör ca 2 000 män i denna sjukdom. Prognosen är god om tumören upptäcks i tid.

Enligt experter räcker ett enkelt blodprov för att se om prostatakörteln angripits av cancer. Trots att det är relativt enkelt att ställa diagnos har inte allmänna hälsokontroller införts.

Med anledning av ovanstående vill jag rikta följande fråga till socialministern:

Avser regeringen vidta åtgärder för att införa hälsokontroller eller andra förebyggande insatser mot prostatacancer?

Svar på skriftlig fråga 1999/2000:509 besvarad av

den 16 februari

Svar på fråga 1999/2000:509 om förebyggande insatser mot prostatacancer

Socialminister Lars Engqvist

Chatrine Pålsson har frågat mig om regeringen avser vidta några åtgärder för att införa hälsokontroller eller andra förebyggande insatser mot prostatacancer.

Prostatacancer är bland de vanligaste cancerformerna hos män i Sverige. Den uppträder relativt sent i livet, ungefär tre fjärdedelar av alla som diagnostiserades år 1991 var män i åldern 70 år eller äldre. Inga fall av prostatacancer förekom före 40 års ålder och endast ett fåtal före 50 års ålder. Prostatacancer är en långsamt växande tumör och eftersom sjukdomen debuterar i ett sent skede av livet är det många som aldrig får några symtom av sin cancer.

Statens beredning för utvärdering av medicinsk metodik (SBU) studerade år 1995 möjligheterna att införa massundersökningar av prostatacancer. Slutsatserna i SBU:s rapport visar på ett flertal faktorer som talar emot en sådan massundersökning. För att screening för prostatacancer ska ge önskad effekt krävs att de diagnosmetoder som står till buds kan avslöja behandlingskrävande tumörer innan dessa givit symtom och att effektiv behandling utan omfattande biverkningar finns tillgänglig.

I dag saknas det metoder för att särskilja de tumörer i prostata som växer långsamt och har en god prognos från sådana som växer snabbt och som har en sämre prognos. Dessutom har behandling av tidiga tumörer i prostatakörteln väsentliga biverkningar, vilka avsevärt minskar patientens livskvalitet, och i vissa fall överlevnad efter behandling.

De nya blodprovstest som har utvecklats under senare år är förknippade med samma osäkerhet och risker. Med anledning av de nya rönen har SBU nyligen tillsatt en projektgrupp för att utreda det vetenskapliga underlaget för en eventuell rekommendation om screening för tidig diagnos av prostatacancer. Enligt min uppfattning bör resultatet av denna studie inväntas innan några åtgärder i syfte att rekommendera generella hälsoundersökningar vidtas.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.