förebyggande av prostatacancer

Skriftlig fråga 1997/98:627 av Pålsson, Chatrine (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1998-04-03
Besvarad
1998-04-08
Anmäld
1998-04-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1997/98:627 av Chatrine Pålsson (kd) till socialministern om förebyggande av prostatacancer

Sedan flera år finns screening-verksamhet för att förebygga cancer i livmodern och brösten hos kvinnor. Denna verksamhet har varit framgångsrik. Att hitta en cancertumör i ett tidigt skede är av avgörande betydelse för behandlingen.

I Sverige får ca 5 500 män prostatacancer varje år. 5-10 % beräknas ha ärftliga faktorer. Genen som ligger bakom detta identifierades för något år sedan. En grupp läkare har helt nyligen föreslagit att män med särskilt hög risk att drabbas borde erbjudas årliga undersökning från 50 år.

I USA rekommenderas att alla män som fyllt 50 år kontinuerligt bör undersöka sig. Detta har lett till att många fall upptäckts i ett tidigt skede och kunnat botas.

Med anledning av ovanstående vill jag rikta följande fråga till socialministern:

Avser regeringen att vidta åtgärder för att rekommendera regelbundna undersökningar i syfte att upptäcka prostatacancer på ett tidigt stadium?

 

Svar på skriftlig fråga 1997/98:627 besvarad av , ()

Svar på fråga 1997/98:627 om förebyggande av prostatacancer
    Socialminister Margot Wallström

Chatrine Pålsson har frågat mig om regeringen avser vidta åtgärder för att rekommendera regelbundna undersökningar i syfte att upptäcka prostatacancer på ett tidigt stadium.

Prostatacancer är bland de vanligaste cancerformerna hos män i Sverige. Den uppträder relativt sent i livet, ungefär tre fjärdedelar av alla som diagnosticerades år 1991 var män i åldern 70 år eller äldre. Inga fall av prostatacancer förekom före 40 års ålder och endast ett fåtal före 50 års ålder. Prostatacancer är en långsamt växande tumör och eftersom sjukdomen debuterar i ett sent skede av livet är det många som aldrig får några symtom av sin cancer.

Prostatacancer är en vanlig sjukdom med allvarlig prognos och liknar bröstcancer i dessa avseenden. Man kan emellertid inte utan vidare dra slutsatser från erfarenheter av tidig upptäckt och behandling av bröstcancer till cancer i prostata.

Statens beredning för utvärdering av medicinsk metodik (SBU) studerade år 1995 möjligheterna att införa massundersökningar av prostatacancer. Slutsatserna i SBU:s rapport visar på ett flertal faktorer som talar emot en sådan massundersökning. För att screening för prostatacancer skall ge önskad effekt krävs att de diagnosmetoder som står till buds kan avslöja behandlingskrävande tumörer innan dessa givit symtom och att effektiv behandling utan omfattande biverkningar finns tillgänglig.

I dag saknas det metoder för att särskilja de tumörer i prostata som växer långsamt och har en god prognos från sådana som växer snabbt och som har en sämre prognos. Dessutom har behandling av tidiga tumörer i prostatakörteln väsentliga biverkningar, vilka avsevärt minskar patientens livskvalitet, och i vissa fall överlevnad efter behandling.

I Sverige har en alternativ behandlingsform tillämpats vid tidig diagnos. Den kallas expektans och innebär att man noggrant kontrollerar patienten och först när man upptäcker tecken på att tumören växer, sätts behandling in. Det omvända gäller i USA där man valt en mer aggressiv behandlingsform än i Sverige. Hittillsvarande erfarenheter har dock inte visat någon skillnad i prognos jämfört med alternativa behandlingsformer.

Enligt SBU:s undersökning från år 1995 finns det för närvarande inte någon anledning att rekommendera screening för att finna tidiga former av prostatacancer.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.