Till innehåll på sidan

Förebyggande av missbruk bland personer med psykisk ohälsa

Skriftlig fråga 2021/22:568 av Marléne Lund Kopparklint (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-12-09
Överlämnad
2021-12-10
Anmäld
2021-12-13
Svarsdatum
2021-12-27
Sista svarsdatum
2021-12-27
Besvarad
2021-12-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

De ideella organisationerna är oerhört viktiga krafter när det gäller arbetet med att stötta människor som lider av psykisk ohälsa och deras anhöriga. Under denna pandemi har ideella föreningar som arbetar med dessa frågor av förklarliga skäl fått begränsa sina verksamheter. Det i sin tur innebär att stödet begränsas och i vissa fall uteblir. Detta är givetvis inte bra och kan innebära att personer som lider av psykisk ohälsa blir sämre och att allt fler faller in i missbruk. Det gör att konkurrensen om insatserna kommer att öka. Nu är vi inne i en ny fas där vi försöker finna ett slags normalläge trots krisläget som fortfarande pågår. Därmed är det extra viktigt att se över insatserna gällande denna fråga, då det med stor sannolikhet kommer att bli en större påfrestning på våra system än vad det tidigare varit.

Nu står vi inför ett läge där resurser och särskilda åtgärder måste stärkas upp ytterligare. Det måste göras omgående eftersom problembilden finns här och nu. Ett underlag för en strategi för hur man ska arbeta med frågan behöver komma fram oerhört snabbt. Kommuner och regioner behöver mer effektivt arbeta så att tungt missbruk av alkohol och narkotiska preparat som följd av psykisk ohälsa förebyggs. Man behöver också arbeta mer preventivt när det gäller suicid.

Med hänvisning till ovanstående vill jag ställa följande fråga till socialminister Lena Hallengren:

 

Hur ämnar ministern verka så att missbruk bland personer som lider av psykisk ohälsa i spåren av pandemin förebyggs mer effektivt?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:568 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)


Svar på fråga 2021/22:568 av Marléne Lund Kopparklint (M)
Förebyggande av missbruk bland personer med psykisk ohälsa

Marléne Lund Kopparklint har frågat mig hur jag ämnar verka så att missbruk bland personer som lider av psykisk ohälsa i spåren av pandemin förebyggs mer effektivt.

Psykisk ohälsa och beroendesjukdomar är viktiga och angelägna frågor för mig och regeringen. Regeringen bedriver därför ett omfattade arbete för att minska konsekvenserna av psykisk ohälsa. Folkhälsomyndigheten konstaterar att psykiska besvär verkar ha ökat något mer i grupper som redan före pandemin hade en högre risk för psykisk ohälsa.

Förutom de initiativ jag beskriver i mitt svar på riksdagsfråga 2021/22:556 Narkotikaöverdoser i Sverige, vill jag även lyfta att regeringen under de senaste fem åren mer än fördubblat den statliga satsningen på psykisk hälsa. I budgeten för 2022 föreslår regeringen att de förstärkningar som genomförts av regeringen förlängs till 2024. Regeringen räknar med att avsätta 1,5 miljarder kronor extra 2023 och 2024 vilket innebär en fortsatt årlig satsning på 2,2 miljarder. Därutöver har regeringen och Sveriges Kommuner och Regioner infört prestationskrav för barn- och ungdomspsykiatrins tillgänglighet i överenskommelsen för ökad tillgänglighet i hälso- och sjukvården.

Under covid-19-pandemin har regionerna agerat snabbt och lyckats ersätta fysiska besök med digitala. Regeringen har bidragit till vårdens omställning genom att tilldela regionerna 24 miljoner kronor i syfte att utveckla och stärka digitala kontaktmöjligheterna till verksamheter som möter patienter med psykisk ohälsa. Tidiga insatser för att förebygga beroende och skadligt bruk är viktiga åtgärder och därför får stödlinjerna för spel, tobak och alkohol 15 miljoner årligen. Därutöver har Folkhälsomyndigheten i uppdrag att utreda inrättandet av en nationell stödlinje som riktar sig till personer med psykisk ohälsa eller suicidalitet samt anhöriga och närstående. Den nationella stödlinjen förväntas bidra till ökad tillgång till stödåtgärder och sänka trösklarna för den som behöver hjälp, oavsett om det handlar om att bistå med råd eller ge krisstöd vid akuta händelser. Regeringen har även gett Folkhälsomyndigheten i uppdrag att betala ut verksamhetsbidrag till ideella organisationer, vilka arbetar med psykisk hälsa och suicidprevention. Jag har även en dialog med civilsamhällets organisationer för att få en bild av de behov kopplat till psykisk ohälsa och beroende som uppstått under den pågående covid-19-pandemin.

Avslutningsvis vill jag betona att regeringen fortsatt kommer att följa hur den psykiska hälsan påverkas av den pågående covid-19-pandemin.

Stockholm den 27 december 2021

Lena Hallengren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.