förebyggande arbete mot sexuellt våld

Skriftlig fråga 2001/02:1272 av Rizell, Fanny (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-05-31
Anmäld
2002-06-04
Besvarad
2002-06-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 31 maj

Fråga 2001/02:1272

av Fanny Rizell (kd) till socialminister Lars Engqvist om förebyggande arbete mot sexuellt våld

De senaste åren har en rad gruppvåldtäkter skett i vårt land som fått stor uppmärksamhet i medierna. Mycket tyder på att det sexuella våldet har blivit grövre och råare.

När sexualbrott begås måste samhället tydligt signalera att man inte accepterar detta. Tyvärr har det faktum att flickor oftare vågar anmäla övergrepp inte lett till någon ökning när det gäller fällande domar och utdömda påföljder. Endast de allra grövsta brotten har fått påföljder. Detta är oacceptabelt. Det är vidare tydligt att lagstiftningen måste skärpas när det gäller våldspornografi, då en del gruppvåldtäkter har visat sig vara exakta kopior av olika våldsfilmer.

Allra bäst bekämpas brott emellertid genom förebyggande arbete. I det arbetet har familjen en grundläggande roll för det uppväxande släktet. Inte minst i storstäderna är det alltför vanligt att hela vuxenvärlden sviker sitt ansvar. Också skolan har en central betydelse då det gäller att förmedla värderingar till unga människor. Därför har Kristdemokraterna gång på gång betonat att skolan inte kan vara värdeneutral.

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att motverka sexuellt våld på såväl kort som lång sikt?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:1272 besvarad av

den 12 juni

Svar på fråga 2001/02:1272 om förebyggande arbete mot sexuellt våld

Justitieminister Thomas Bodström

Fanny Rizell har ställt en fråga till socialminister Lars Engqvist om vilka åtgärder han avser att vidta för att motverka sexuellt våld på såväl kort som lång sikt. Arbetet är så fördelat inom regeringen att det är jag som ska svara på denna fråga.

Självklart kan vi aldrig acceptera sexuellt våld. Vi har i Sverige ett väl utvecklat straffrättsligt skydd mot att utnyttjas sexuellt i olika sammanhang. Sexualbrottskommittén, den parlamentariska kommitté som tillsattes 1998, har lämnat ett förslag till en ny reglering av sexualbrotten som för närvarande bereds inom Justitiedepartementet. Min utgångspunkt är att lyfta fram och sätta fokus på skyddet för den sexuella integriteten och den sexuella självbestämmanderätten. Vidare kan nämnas att BRÅ nyligen påbörjat en analys av våldtäktsbrotten och inom kort ska inleda en specialstudie om gruppvåldtäkter.

Jag håller med Fanny Rizell om att det bästa sättet att bekämpa brott är att förebygga dem. Brottsligheten måste sättas i relation till samhället i övrigt, varför insatser inom flera politikområden är en nödvändighet. Det viktigaste brottsförebyggande arbetet på lång sikt tror jag är att stärka unga flickors och pojkars självkänsla och att ge dem kunskap om relationer och sexualitet. Här har skolan ett stort och viktigt ansvar. Vuxenvärlden måste tydligt markera att sexuella övergrepp aldrig kan accepteras.

För att effektivt bekämpa denna typ av brottslighet krävs att myndigheter och frivilligorganisationer samarbetar. Det finns i dag många lokala kvinnojourer ute i landet som är ett enormt stöd för utsatta kvinnor och utgör ett ovärderligt komplement till det stöd som myndigheterna kan bidra med.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.