Förebyggande arbete mot hedersrelaterat våld och förtryck
Skriftlig fråga 2016/17:966 av Ewa Thalén Finné (M)
Frågan är besvarad
Händelser
- Fördröjd
- Ärendet var fördröjt
- Inlämnad
- 2017-03-02
- Överlämnad
- 2017-03-03
- Anmäld
- 2017-03-14
- Sista svarsdatum
- 2017-03-15
- Svarsdatum
- 2017-03-22
- Besvarad
- 2017-03-22
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Statsrådet Åsa Regnér (S)
Länsstyrelsen Östergötland har sedan år 2005 haft regeringens uppdrag och förtroende att utveckla kunskapsstöd samt att samordna och stödja arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck.
Länsstyrelsen har i dag flera uppdrag – regionala, nationella och särskilda – för att såväl förebygga hedersrelaterat förtryck och våld som motverka att unga blir gifta mot sin vilja. Länsstyrelsen har också i uppdrag att ta fram vägledande material om könsstympning av flickor och kvinnor.
Arbetet består i huvudsak av att ge stöd till nationella insatser mot hedersrelaterat våld, att driva det nationella kompetensteamet med tillhörande stödtelefon till yrkesverksamma samt att sprida tidigare framtaget kunskapsstöd.
I en rapport från Statskontoret, Nationella uppdrag om mäns våld mot kvinnor (2016:21), analyserades regeringens styrning av bland annat Länsstyrelsen Östergötlands och tre andra myndigheters deluppdrag på området.
Rekommendationen från Statskontoret var att i huvudsak behålla nuvarande organisation och ansvarsfördelning mellan de fyra olika myndigheterna. Trots det förekommer det diskussioner om att stycka upp och flytta fungerande verksamheter, något som kan leda till kompetensförluster eller att det viktiga arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck tappar tempo.
Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Åsa Regnér:
Vilka åtgärder avser statsrådet och regeringen att vidta för att säkerställa att den viktiga verksamhet som Länsstyrelsen Östergötland i dag bedriver värnas och inte slås sönder?
Svar på skriftlig fråga 2016/17:966 besvarad av Statsrådet Åsa Regnér (S)
Dnr S2017/01418/JÄM | ||
Socialdepartementet |
Barn-, äldre- och jämställdhetsministern |
Till riksdagen
Svar på fråga 2016/17:966 av Ewa Thalén Finné (M) Förebyggande arbete mot hedersrelaterat våld och förtryck
Ewa Thalén Finné har frågat mig vilka åtgärder regeringen avser att vidta för att säkerställa att den viktiga verksamhet som Länsstyrelsen i Östergötlands län i dag bedriver värnas och inte slås sönder.
För regeringen är arbetet mot mäns våld mot kvinnor och flickor och andra närstående, inklusive hedersrelaterat våld och förtryck, angelägna och prioriterade frågor. Inte minst det förebyggande arbetet behöver utvecklas så att våldet och dess följdverkningar överhuvudtaget inte ska uppstå.
Nyligen antog regeringen en tioårig nationell strategi för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor (skr. 2016/17:10). I samma skrivelse angav regeringen att den avser inrätta en jämställdhetsmyndighet med uppgift att bidra till en strategisk, sammanhållen och hållbar styrning och ett effektivt genomförande av jämställdhetspolitiken. Myndigheten ska ansvara för uppföljning, analys, samordning och stöd utifrån de jämställdhetspolitiska målen, inte minst när det gäller delmålet om att mäns våld mot kvinnor ska upphöra.
Regeringen bedömer, i likhet med vad som anges i Arbetsmarknadsutskottets betänkande 2016/17: AU5, att den verksamhet som på regeringens uppdrag har utvecklats inom det nationella kompetensteamet mot hedersrelaterat våld och förtryck vid Länsstyrelsen i Östergötlands län bör fortsätta till och med utgången av 2020. Mot slutet av uppdragsperioden bör en utvärdering genomföras av hur de statliga insatserna mot hedersrelaterat våld och förtryck är organiserade. Mot bakgrund av utvärderingen bör ställningstagande göras om i vilken form verksamheten fortsatt bör bedrivas. Regeringen avser att ge Utredningen för inrättande av en jämställdhetsmyndighet (S 2016:10) ett tilläggsdirektiv för att tydliggöra detta.
När det gäller Statskontorets rapport om organiseringen av de nationella uppdragen om mäns våld mot kvinnor så var förutsättningarna för uppdraget att de förslag som Statskontoret lämnade inte fick omfatta några nya satsningar eller ökade offentliga åtaganden på området. Det innebär att det inte ingick i Statskontorets uppdrag att överväga alternativet att samla uppdragen vid en ny jämställdhetsmyndighet.
I likhet med Ewa Thalén Finné är jag ytterst angelägen om att det inte blir några kompetensförluster eller avbrott i det viktiga arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck, i anslutning till överförandet av uppdraget till den nya myndigheten. Jag kommer därför noga följa organisationskommitténs arbete för att förvissa mig om att så inte sker.
Stockholm den 22 mars 2017
Åsa Regnér
Intressenter
Frågeställare
Besvarad av
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.