Till innehåll på sidan

förebyggande arbete för att förhindra smittsamma könssjukdomar

Skriftlig fråga 2000/01:63 av Wallin, Gunnel (c)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2000-10-13
Besvarad
2000-10-17
Anmäld
2000-10-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 13 oktober

Fråga 2000/01:63

av Gunnel Wallin (c) till socialminister Lars Engqvist om förebyggande arbete för att förhindra smittsamma könssjukdomar

Sverige har under en följd av år verkligen bedrivit ett aktivt arbete för att förebygga att de smittsamma könssjukdomarna sprider sig.

Nu kommer rapporterna om att könssjukdomen klamydia stadigt ökar med 10 % per år, de senaste åren. Denna ökning sker huvudsakligen bland ungdomar under 24 år.

Samtidigt sker även en ökning av syfilis och gonorré som nästan varit helt borta i Sverige.

Tidigare har det funnits statliga anslag på ca 55@65 miljoner kronor i den totala budgeten för att informera, stödja lokala projekt och frivilligorganisationer och dessutom fanns det i storstadssatsningen ca 90 miljoner kronor för aktivt arbete i Stockholm, Göteborg och Malmö samt regionerna i Skåne och Västra Götaland. Årets budget visar att det finns endast sammanlagt 64 miljoner kronor för att förebygga och hindra dessa smittsamma könssjukdomar.

Min fråga till socialministern:

Hur avser socialministern arbeta för att förhindra spridningen av de smittsamma könssjukdomarna?

Svar på skriftlig fråga 2000/01:63 besvarad av

den 18 oktober

Svar på fråga 2000/01:63 om förebyggande arbete för att förhindra smittsamma könssjukdomar

Socialminister Lars Engqvist

Gunnel Wallin har frågat mig hur jag avser arbeta för att förhindra spridning av smittsamma könssjukdomar. Den utvecklingstrend som innebär att antalet fall av bl.a. klamydia ökar och då särskilt i de yngre åldersgrupperna är oroväckande. Folkhälsoinstitutet har haft regeringens uppdrag att ta fram ett förslag till en nationell handlingsplan för sexuellt överförbara sjukdomar (STD) och hivprevention. Institutet överlämnade sina förslag till regeringen i september i år och dessa bereds för närvarande. Regeringen har för avsikt att återkomma till riksdagen i dessa frågor. Samtidigt kan nämnas något om det arbete som bedrivs inom våra myndigheter på området. Exempelvis har Folkhälsoinstitutet på regeringens uppdrag nyligen tagit fram rapporter som visar på ungdomars sexualvanor och hur dessa har förändrats över tid. Socialstyrelsen har i ett regeringsuppdrag visat på ungdomsmottagningarnas arbete med att förebygga STD och oönskade graviditeter. Socialstyrelsen tittade särskilt på hur man bättre skulle kunna nå ut till de unga männen med information. Båda dessa rapporter bereds för närvarande inom Regeringskansliet.

Smittskyddsinstitutet (SMI) har ett ansvar att följa utvecklingen av smittsamma sjukdomar. Uppgifter om utvecklingen presenteras i kvartalsvisa rapporter. Denna rapportering ger oss möjlighet att noga följa utvecklingen av olika smittsamma sjukdomar, däribland samtliga STD.

Nationella folkhälsokommittén, som har till uppgift att ta fram mål och strategier för hälsoutvecklingen, behandlar även åtgärder för att förhindra ökad smittspridning av STD.

När det gäller särskilda medel till förebyggande av hiv har regeringen i budgetpropositionen för år 2001 föreslagit att Folkhälsoinstitutet ska tilldelas ca 65 miljoner kronor för insatser mot aids. Detta är samma belopp som för föregående år. När det gäller medel för hivpreventivt arbete i storstadsregionerna kommer särskilda medel att tillföras storstäderna för detta ändamål även för nästkommande år.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.