fordonstrafiken Malmö-Köpenhamn

Skriftlig fråga 1998/99:700 av Johnsson, Jeppe (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1999-06-03
Anmäld
1999-06-10
Besvarad
1999-06-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1998/99:700 av Jeppe Johnsson (m) till statsrådet Mona Sahlin om fordonstrafiken Malmö-Köpenhamn

 

Den 31 oktober 1999 upphör trafiken med bilfärjan mellan Malmö och Köpenhamn (Limhamn-Dragör). Bron mellan Malmö och Köpenhamn beräknas öppna den 1 juli år 2000. Under minst åtta månader kommer det inte att vara möjligt att ta sig med bil, lastbil eller buss mellan Malmö och Köpenhamn utan man tvingas åka över Helsingborg/Helsingör, en omväg på tio mil. Nuvarande färja drivs av Scandlines, ett bolag ägt av SJ och DSB.

den 3 juni

Under minst åtta månader blir det stora problem för dem som för sin försörjning är beroende av att kunna resa med fordon mellan Malmö och Köpenhamn. Omvägen över Helsingborg/Helsingör medför dessutom extra belastning på miljön.

Staten har yttersta ansvaret för kommunikationerna mellan Malmö och Köpenhamn. Det ligger nära till hands att jämföra med ett vägbygge mellan två näraliggande orter där man helt stänger av vägen under vägbygget och tvingar de resande att ta en omväg på cirka tio mil för att kunna nå varandra med fordon.

 

Vilka åtgärder avser statsrådet vidta för att kommunikationerna med fordon mellan Malmö och Köpenhamn skall kunna fungera även från den 1 november 1999 tills bron öppnar?

 

 

Svar på skriftlig fråga 1998/99:700 besvarad av

Svar på fråga 1998/99:700 om fordonstrafiken Malmö-Köpenhamn
    Näringsminister Björn Rosengren

den 14 juni

 

Jeppe Johnsson har frågat statsrådet Mona Sahlin vilka åtgärder hon avser vidta för att kommunikationerna med fordon mellan Malmö och Köpenhamn skall kunna fungera från den 1 november 1999 tills Öresundsbron öppnar. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som skall svara på frågan.

Färjetrafik på svenska hamnar bedrivs i allmänhet på affärsmässiga grunder utan statliga subventioner. I det aktuella fallet, som rör nedläggning av färjetrafiken Limhamn-Dragör, har rederiet Scandlines AB uppgett att man av ekonomiska skäl måste upphöra med trafiken innan den fasta förbindelsen öppnar. Förutsättningarna för att driva trafiken har på senare tid märkbart försämrats för rederiet.

Trots att färjetrafiken på den aktuella linjen kommer att läggas ned innan bron är färdig ser jag inte att kravet på tillfredsställande transportförsörjning motiverar någon statlig insats för att upprätthålla denna trafik. De kvarvarande förbindelserna med flygbåtarna för persontrafiken och Helsingborg-Helsingör för biltrafiken bör, eventuellt med vissa förstärkningar, kunna utgöra tillräcklig kapacitet från det att Limhamn-Dragör läggs ned tills den fasta förbindelsen öppnas. Andra tänkbara lösningar bör också kunna diskuteras mellan intressenterna i regionen.

Det är beklagligt att nedläggningen under en period drabbar dem som är beroende av att kunna färdas mellan Malmö och Köpenhamn med bilfärja. Jag är emellertid övertygad om att det tidigarelagda öppnandet av den fasta förbindelsen inom en snar framtid kommer att innebära bättre alternativ för dem som vill färdas med fordon i Öresundsregionen.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.