Till innehåll på sidan

Förbud att avverka skog på grund av förekomst av icke rödlistad art

Skriftlig fråga 2016/17:835 av Sten Bergheden (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-02-13
Överlämnad
2017-02-14
Anmäld
2017-02-15
Svarsdatum
2017-02-22
Sista svarsdatum
2017-02-22
Besvarad
2017-02-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

 

En skogsägare i Hälsingland skickade in en avverkningsanmälan till Skogsstyrelsen under hösten 2015 för att meddela att han ämnade slutavverka en del av sin skog. Skogsstyrelsen sa dock nej med motiveringen att lavskrikor hade setts på platsen, vilket innebär att en avverkning skulle strida mot artskyddsförordningen. Hur vanlig lavskrikan är råder det dock delade meningar om. I det aktuella området är arten enligt tillfrågade ornitologer inte vanligt förekommande, vilket den dock är längre norrut i landet. Arten är enligt 2015 års underökning inte längre rödlistad.

Resultatet av Skogsstyrelsens beslut är att skogsägaren inte får avverka skogen, som han under lång tid förvaltat. Om han väljer att göra det ändå riskerar han dryga böter. Han får heller ingen ersättning för den ekonomiska skada som han lider i och med Skogsstyrelsens beslut.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Sven-Erik Bucht:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att enskilda skogsägare inte ska bli ekonomiskt lidande när de förbjuds att avverka sin skog på grund av förekomst av växt- eller djurarter som är ovanliga i vissa områden men inte rödlistade?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:835 besvarad av Miljöminister Karolina Skog (MP)

Dnr M2017/00369/Nm

Miljö- och energidepartementet

Miljöministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:835 av Sten Bergheden (M) Förbud att avverka skog på grund av förekomst av icke rödlistad art

Sten Bergheden har frågat statsrådet Sven-Erik Bucht vilka åtgärder han avser att vidta för att enskilda skogsägare inte ska bli ekonomiskt lidande när de förbjuds att avverka sin skog på grund av förekomst av växt- eller djurarter som är ovanliga i vissa områden men inte rödlistade.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på

frågan.

Jag vill inleda med att den svenska skogspolitiken bygger på de två jämställda målen om produktion och miljö. Det är viktigt att skogs-bruksåtgärder utförs på ett långsiktigt ekonomiskt, miljömässigt och socialt hållbart sätt.

Miljöbalken gäller parallellt med skogsvårdslagstiftningen, liksom de förordningar som är meddelade med stöd av miljöbalken, exempelvis artskyddsförordningen (2007:845). Bestämmelserna gäller även skogs-bruksåtgärder. Det är verksamhetsutövarens ansvar att följa lagstift-ningen och tillsynsmyndigheternas ansvar att följa upp att så sker.

Naturvårdsverket och Skogsstyrelsen har den 21 juni 2016 beslutat om gemensamma riktlinjer för handläggning av artskyddsärenden i skogs-bruket. Riktlinjerna ska vara ett stöd till både Skogsstyrelsen och läns-styrelserna i handläggningen av ärenden där skogsbruksåtgärder berör fridlysta arter. I en skrivelse till regeringen har Naturvårdsverket och Skogsstyrelsen bedömt att det finns behov av att utreda artskydds-förordningen för att säkerställa att den är tillämpbar, effektiv och rättssäker (M2016/01731/Nm). Myndigheterna konstaterar i skrivelsen att tillämpningen av artskyddsförordningen såvitt avser skogsbruket har dröjt. Regeringen anser att riktlinjerna är ett viktigt steg i arbetet för att skydda fridlysta arter i skogen.

Frågan om huruvida en översyn av artskyddsförordningen ska genom-föras bereds i Regeringskansliet.

Med anledning av ovanstående avser jag för närvarande inte att vidta några ytterligare åtgärder.

Stockholm den 22 februari 2017

Karolina Skog

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.