Till innehåll på sidan

Förbättrat arbete mot undernäring hos äldre

Skriftlig fråga 2023/24:890 av Ulrika Westerlund (MP)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2024-05-10
Överlämnad
2024-05-13
Anmäld
2024-05-14
Svarsdatum
2024-05-22
Sista svarsdatum
2024-05-22
Besvarad
2024-05-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Acko Ankarberg Johansson (KD)

 

I dag är ungefär 20 procent av Sveriges befolkning över 65 år. År 2030 beräknas antalet 80-plus vara 810 000 personer, vilket motsvarar 7,4 procent av befolkningen. Risken att bli undernärd ökar med stigande ålder [1]. Omkring 30 procent av alla som är 80 år och äldre uppskattas lida av undernäring eller riskerar att bli undernärda.

År 2019 visade data från kvalitetsregistret Senior Alert att 60 procent av dem som riskbedöms inom äldreomsorgen är undernärda eller riskerar att bli det. Detta motsvarar drygt 67 000 individer. Men merparten av de äldre bor i det egna hemmet utan hemtjänst eller hemsjukvård [2]. Här bedömdes 8 000 vara undernärda eller riskera att bli det [3]. Denna låga siffra tyder på att det finns ett stort mörkertal, för det är ofta i det egna hemmet som undernäringen börjar. Om vi inte hittar dem som riskerar undernäring i tid finns en överhängande risk att detta leder till stort personligt lidande och stora samhällskostnader.

Ett problem är alltså att vi inte vet hur många som riskerar att bli undernärda eftersom heltäckande statistik saknas. 

Personer äldre än 65 år står för över 50 procent av alla vårdtillfällen [4]. Undernärda äldre individer besöker vården oftare än välnärda äldre och har längre vårdtider med högre risk för komplikationer och dödlighet [5]. Ett minskat immunförsvar leder till fler och mer svårläkta infektioner. Ökad svaghet och trötthet leder till håglöshet och i värsta fall depressioner.

År 2001 uppskattade Socialstyrelsen en sammanlagd besparingspotential inom sjukvården på mellan en halv och en miljard kronor per år om vi kommer till rätta med undernäringen [6]. Denna beräkning sägs dock vara försiktig och inkluderar till exempel inte alls äldreomsorgen. Dessutom har den nu några år på nacken. Sannolikt är denna siffra mångdubbelt högre i dag, vilket även jämförelser med andra länders kostnadsberäkningar tyder på.

Utmaningen med undernäring hos äldre är komplex, men den går att lösa om vi i tid hittar dem som riskerar att bli undernärda. Vi vet dessutom att om vi inte agerar i dag riskerar undernäringen bland äldre att skapa ett än större tryck på den redan i dag hårt belastade vård- och omsorgssektorn.

Genom att prioritera åtgärder för att förebygga och behandla undernäring kan samhället främja hälsa, välbefinnande och värdighet för äldre medborgare och spara enorma summor på sjukvård. Ett första steg är att ta reda på hur många som är undernärda och vad undernäringen kostar samhället.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga statsrådet Acko Ankarberg Johansson: 

 

Planerar statsrådet att ge en myndighet i uppdrag att göra en kartläggning av hur många äldre som är undernärda i Sverige och att ge en myndighet i uppdrag att beräkna vad undernäring hos äldre kostar samhället?

 

[1] Bra måltider i äldreomsorgen, Livsmedelsverket

[2] Socialstyrelsen.se 

[3] Socialstyrelsens Lägesrapport 2020

[4] Vård och omsorg för äldre, Socialstyrelsen 2019

[5] Abizanda, P, Sinclair, A, Barcons, N, Lizan, L, Rodriguez-Manas, L. Costs of Malnutrition in Institutionalized and Community-Dwelling Older Adults: A Systematic Review. J Am Med Dir Assoc. 2016; 17(1):17-23.

[6] Socialstyrelsen, Näringsproblem i vård och omsorg, 2001

Svar på skriftlig fråga 2023/24:890 besvarad av Statsrådet Acko Ankarberg Johansson (KD)

Svar på fråga 2023/24:890 Förbättrat arbete mot undernäring hos äldre

till Statsrådet Acko Ankarberg Johansson (KD)

 

Svar på fråga 2023/24:890 av Ulrika Westerlund (MP)
Förbättrat arbete mot undernäring hos äldre

Ulrika Westerlund har frågat sjukvårdsministern om hon planerar att ge en myndighet i uppdrag att göra en kartläggning av hur många äldre som är undernärda i Sverige och att ge en myndighet i uppdrag att beräkna vad undernäring hos äldre kostar samhället.

Frågan har överlämnats till mig.

Undernäring definieras som en näringsrubbning som kan leda till en försämrad kroppssammansättning, funktionsförmåga eller sjukdomsförlopp. Undernäring är inte alltid synlig, utan kan även förekomma vid övervikt och fetma. Äldreomsorgens personal har därför en viktig roll att tillsammans med hälso- och sjukvården i ett tidigt skede uppmärksamma riskfaktorer för undernäring, som exempelvis minskad aptit. Regeringens arbete med att öka personalens kompetens inom äldreomsorgen genom Äldreomsorgslyftet kan bidra till att stärka det förebyggande arbetet.

Jag delar Ulrikas Westerlunds bild av att genom att förebygga och behandla undernäring kan samhället främja hälsa, välbefinnande och värdighet för äldre personer. Regeringen har därför gett Livsmedelsverket ett uppdrag att sammanställa och sprida kunskap om mat och måltiders betydelse för att motverka ohälsa hos äldre personer. Kunskapsstöden ska vara riktade till personal och beslutsfattare inom äldreomsorgen.

Många äldre har av olika anledningar tugg- och sväljsvårigheter, och maten behöver därför anpassas efter det. Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om förebyggande av och behandling vid undernäring gäller sen november 2022. På Kunskapsguiden.se finns särskilda temaområden både om mat och näring för äldre personer och undernäring hos äldre personer. Socialstyrelsen har också tagit fram ett nationellt kunskapsstöd för att förebygga och behandla undernäring riktat till både hälso- och sjukvården och socialtjänsten. Målet med kunskapsstödet är att personer med risk för undernäring identifieras innan undernäring uppstår och att personer som lider av undernäring tillförsäkras en näringstillförsel som är anpassad efter deras behov.

Samverkan mellan hälso- och sjukvård och socialtjänst är avgörande för att förebygga, utreda och behandla undernäring. Av socialtjänstlagen (2001:453) och hälso- och sjukvårdslagen (2017:30) följer att en individuell plan, ofta benämnd SIP, ska upprättas när den enskilde har behov av insatser från både hälso- och sjukvården och socialtjänsten. Inom Regeringskansliet bereds även flera lagförslag som syftar till att stärka samverkan mellan regioner och kommuner vad gäller hälso- och sjukvård. 

Under 2024 ska en ny socialtjänstlag presenteras och arbetet med att ställa om till en långsiktigt hållbar, mer förebyggande och kunskapsbaserad socialtjänst påbörjas. Regeringen arbetar även med att ta fram en utvecklad demensstrategi. I underlaget till den strategin lyfter Socialstyrelsen fram munhälsa som ett nytt område. Vårdprevention är en viktig indikator i kvalitetsregistret Senior Alert, och genom registret kan man få kunskap om omfattningen av utmaningen om undernäring. Regeringen stödjer arbetet med kvalitetsregister genom den övergripande överenskommelsen med Sveriges Kommuner och Regioner God och nära vård för 2024.

 

Stockholm den 22 maj 2024

 

 

 

Anna Tenje

 

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.