Till innehåll på sidan

förbättrade möjligheter för BUP att hjälpa utsatta barn

Skriftlig fråga 2001/02:1461 av Pehrson, Johan (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-07-31
Besvarad
2002-08-14
Anmäld
2002-09-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 31 juli

Fråga 2001/02:1461

av Johan Pehrson (fp) till justitieminister Thomas Bodström om förbättrade möjligheter för BUP att hjälpa utsatta barn

Att bli utsatt för hot och våld av sina föräldrar är förödande för ett barn. Barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) kan i dag emellertid inte alltid agera för att hjälpa utsatta barn. En vårdnadshavare har rätt och skyldighet att bestämma i frågor som rör barnets personliga förhållanden. Vårdnadshavare kan därför stoppa insatser som BUP bedömer att ett barn är i behov av. Sår i själen är lika allvarliga som kroppsliga skador. Om ett barn drabbas av en fysisk sjukdom är det däremot personal inom hälso- och sjukvården och inte vårdnadshavare som avgör om och hur sjukdomen ska behandlas. Den 27 juni 2002 har direktiv lagts fram för att se över 1998 år reform om vårdnad, boende och umgänge. Den nya utredningen ska bl.a. undersöka de problem som kommittén mot barnmisshandel har pekat på när det gäller att tillförsäkra barn psykiatrisk vård och behandling, framför allt att vård inte kan ges mot en vårdnadshavares vilja även om den andra vårdnadshavaren samtycker. I slutbetänkandet från kommittén mot barnmisshandel uppmärksammas emellertid inte på samma sätt problematiken med om båda vårdnadshavarna motsätter sig psykiatrisk vård och behandling av barnet.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga ministern:

Avser statsrådet att ge tilläggsdirektiv till utvärderingen av 1998 års reform av vårdnad, boende och umgänge för att beakta frågan om barns möjlighet till psykiatrisk vård och behandling oavsett vårdnadshavarnas åsikt därom?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:1461 besvarad av

den 14 augusti

Svar på fråga 2001/02:1461 om förbättrade möjligheter för BUP att hjälpa utsatta barn

Justitieminister Thomas Bodström

Johan Pehrson har frågat mig om jag avser att ge tilläggsdirektiv till utvärderingen av 1998 års reform av vårdnad, boende och umgänge för att beakta frågan om barns möjlighet till psykiatrisk vård och behandling oavsett vårdnadshavarnas åsikt därom.

Den nyligen tillsatta parlamentariska kommitténs huvuduppgift är att utvärdera 1998 års vårdnadsreform. Genom reformen vidgades domstolens möjlighet att besluta om gemensam vårdnad. Domstolen kan nu besluta om gemensam vårdnad även om en förälder är emot det. Mot bakgrund av detta ska kommittén överväga om de regler om beslutsfattande som i dag gäller vid gemensam vårdnad är lämpligt utformade. I det sammanhanget ska kommittén uppmärksamma de problem som Kommittén mot barnmisshandel har pekat på när det gäller att tillförsäkra barn psykiatrisk vård och behandling, framför allt när barnet har två vårdnadshavare och en av dem motsätter sig vården eller behandlingen.

Den situation som Johan Pehrson tar upp i sin fråga, att båda vårdnadshavarna motsätter sig att barnet genomgår psykiatrisk vård eller behandling, har inte ett sådant samband med de frågor som ska utredas att det bör beslutas om tilläggsdirektiv med det efterfrågade innehållet.

Jag kan tillägga följande. Ett barns vårdnadshavare har rätt och skyldighet att bestämma i frågor som rör barnets personliga förhållanden. Vård kan alltså som regel inte ges mot vårdnadshavarnas vilja. Om det på grund av misshandel, otillbörligt utnyttjande, brister i omsorgen eller något annat förhållande i hemmet finns en påtaglig risk för att den unges hälsa eller utveckling skadas, ska dock socialnämnden ansöka om omhändertagande enligt lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU). I ett sådant fall kan alltså vård ges oavsett vårdnadshavarnas åsikt i frågan. Under förutsättning att barnet har nått tillräcklig ålder och mognad, gäller samma sak om barnet självt samtycker till vården. Under vissa förutsättningar kan även en överflyttning av vårdnaden till en eller två särskilt förordnade vårdnadshavare bli aktuell (se 6 kap. 7 § föräldrabalken).

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.