Förbättrad information om Prep

Skriftlig fråga 2020/21:3501 av Robert Hannah (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2021-08-24
Överlämnad
2021-08-24
Anmäld
2021-09-02
Sista svarsdatum
2021-09-07
Svarsdatum
2021-09-08
Besvarad
2021-09-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Preexpositionsprofylax (Prep) är bromsmediciner mot hiv som man kan ta i förebyggande syfte. Men i dag saknas viktig information om förebyggande hivbehandling.

En ny rapport från RFSL visar att mer än en tredjedel av de personer som potentiellt skulle behöva Prep inte vet vart de ska vända sig för att få det utskrivet. Rapporten bygger på en enkät riktad till hbtqi-personer om deras kunskap om och erfarenheter av Prep.

Informationen till grupper som löper hög risk att få hiv måste förbättras, och det måste finnas fler mottagningar som kan skriva ut Prep för att korta köerna. Det är ett regionalt ansvar, men även staten bör kunna göra mer för att öka informationen om Prep.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Vad avser ministern och regeringen att göra för att öka kunskapen om var man kan få tag i Prep och för att öka antalet mottagningar som skriver ut medicinen?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:3501 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)


Svar på fråga 2020/21:3501 av Robert Hannah (L)
Förbättrad information om Prep

Robert Hannah har frågat mig vad jag och regeringen avser att göra för att öka kunskapen om var man kan få tag i Prep och för att öka antalet mottagningar som skriver ut medicinen.

Preexpositionsprofylax (PrEP) är effektivt för att minska risken för hivinfektion hos personer som har en kraftigt ökad risk för hivinfektion. Folkhälsomyndigheten rekommenderar att PrEP erbjuds till dessa individer efter dialog med läkare. I vissa regioner är det tyvärr långa köer för att få recept på PrEP just nu.

I Folkhälsomyndighetens återrapportering av regeringsuppdraget ”Insatser mot hiv/aids och andra smittsamma sjukdomar” för 2020 skriver myndigheten att många preventiva insatser har minskat under pandemin. Detta inkluderar testning för hiv, förskrivning av PrEP och postexpositionsprofylax (PEP) samt informationsinsatser. Viktiga stödjande insatser för personer som lever med hiv har under pandemin ställts in eller i vissa fall arrangerats digitalt. Vissa subgrupper har påverkats mer än andra av detta. Folkhälsomyndigheten lyfter även att det därmed finns ett uppdämt behov av insatser och att det är av stor vikt att följa utvecklingen framöver.

Jag delar myndighetens bedömning och avser att fortsatt följa pandemins effekter och de konsekvenser den medfört för bl.a. det hivpreventiva arbetet. Jag vill betona att det är ytterst viktigt att det hivpreventiva arbetet återupptas och stärks i hela landet så fort som möjligt.

Stockholm den 8 september 2021

Lena Hallengren

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.