Till innehåll på sidan

Förändringar i regelverket angående arbetskraftsinvandring

Skriftlig fråga 2016/17:1039 av Johan Forssell (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2017-03-10
Överlämnad
2017-03-14
Anmäld
2017-03-15
Sista svarsdatum
2017-03-22
Svarsdatum
2017-03-24
Besvarad
2017-03-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Under den senaste tiden har vi nåtts av upprepade beskrivningar av fall där arbetskraftsinvandrare utvisas från Sverige utan att det förefaller finnas fullgoda anledningar. I många fall sker detta på grund av mindre misstag som begåtts av seriösa arbetsgivare till följd av ett snårigt regelverk.

Socialförsäkringsutskottet tog i december ett initiativ till tilläggsdirektiv till utredningen om arbetskraftsinvandring. Utskottet ansåg att utredaren även borde undersöka i vilken omfattning arbetskraftsinvandrare nekas arbetstillstånd eller förlängning av arbets- och uppehållstillstånd på grund av mindre misstag av seriösa arbetsgivare. Detta enades även riksdagen om och gjorde ett tillkännagivande till regeringen.

Regeringen tillmötesgick inte riksdagens tillkännagivande och gav inga tilläggsdirektiv till utredaren. Regeringens utredare om arbetskraftsinvandring presenterade i december sitt betänkande till justitie- och migrationsminister Morgan Johansson. Utredningens förslag var tyvärr otillräckliga för att möta det växande problemet med att arbetskraft utvisas på grund av mindre misstag från seriösa arbetsgivare.

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson har nu i mars sagt att han är redo att ändra regelverket. I en intervju med SR:s Ekot den 3 mars sa Morgan Johansson att han är beredd att se på remissvaren och överväga att göra förändringar i förslaget och meddelade att ett lagförslag kommer till våren.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

När avser justitie- och migrationsminister Morgan Johansson att tillmötesgå riksdagens tillkännagivande och ta fram förslag som till skillnad från den i december presenterade utredningens förslag faktiskt kommer till rätta med den aktuella problematiken?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1039 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

Dnr Ju2017/02494/POL

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1039 av Johan Forssell (M) Förändringar i regelverket angående arbetskraftsinvandring

Johan Forssell har frågat mig när jag och regeringen avser att tillmötesgå riksdagens tillkännagivande om tilläggsdirektiv rörande arbetskraftsinvandring och ta fram förslag som till skillnad från den i december presenterade utredningens förslag faktiskt kommer till rätta med den aktuella problematiken.

Jag vill börja med att erinra om att det gällande regelverket som Johan Forssell nu beskriver som snårigt togs fram av den förra borgerliga regeringen. Nuvarande lagstiftning är inte bara snårig. Den är djupt orättvis. Om arbetsgivaren gör fel, så är det ändå arbetstagaren som får ta hela smällen. Dessutom kan arbetsgivaren inte rätta felet, även om han eller hon upptäcker det i efterhand.

Sommaren 2015 tillsattes utredningen Åtgärder för att stärka arbetskraftsinvandrares ställning på arbetsmarknaden (dir. 2015:75). Strax innan jul tog jag emot utredningens betänkande (SOU 2016:91). Riksdagens tillkännagivande kom i ett skede då utredningen i praktiken avslutats, varför ett tilläggsdirektiv inte var ändamålsenligt. Utredaren föreslår dock en möjlighet för arbetsgivare, som inte uppfyllt villkoren som legat till grund för ett tidigare utfärdat arbetstillstånd, att korrigera sådana brister innan Migrationsverket kontrollerar ärendet. Regeringen anser att en sådan möjlighet måste finnas då det annars får långtgående negativa konsekvenser för arbetskraftsinvandraren. Förutom att förlora sin inkomstkälla kan personen även tvingas att lämna landet. Det är även negativt för arbetsgivare och för svensk kompetensförsörjning då attraktiv och kvalificerad arbetskraft går förlorad på grund av mindre misstag.

Betänkandet har remissbehandlats. De flesta remissinstanser välkomnar utredningens förslag vad gäller den så kallade självläkningen. Samtidigt menar regeringen att även seriösa arbetsgivare ibland blir medvetna om att villkoren inte varit uppfyllda först efter erinran från Migrationsverket. Regeringen går därför nu även vidare för att utreda en möjlighet att rätta mindre, icke uppsåtliga, misstag efter det att Migrationsverket påpekat brister i villkoren under tillståndsperioderna.

Frågan som Johan Forssell tar upp är prioriterad. Det är uppenbart att regelverket måste förändras och regeringen har för avsikt att under våren lägga fram förslag med syfte att komma tillrätta med den aktuella problematiken.

Stockholm den 24 mars 2017

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.