Förändring av rektorsutbildningen

Skriftlig fråga 2005/06:1888 av Nilsson, Ulf (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-06-29
Besvarad
2006-07-07
Besvarad
2006-07-13
Svar anmält
2006-10-02
Anmäld
2006-10-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 29 juni

Fråga 2005/06:1888 av Ulf Nilsson (fp) till statsrådet Ibrahim Baylan (s)

Förändring av rektorsutbildningen

Utbildningen av skolornas rektorer måste ligga på hög och kvalificerad nivå. Nu är ett förslag på remiss om att ta ifrån högskolorna deras ansvar för rektorsutbildningen. Ansvaret ska i stället centraliseras till Myndigheten för skolutveckling.

Det innebär en avakademisering. Rektorsutbildningen måste förläggas till en forskningsanknuten miljö. Kurser som ger högskolepeng ska bedrivas vid högskolor. Folkpartiet har ingenting emot den del av förslaget som handlar om att stärka de juridiska kunskaperna hos blivande rektorer, men anser att detta kan göras genom att förtydliga måldokumenten för utbildningen. Det är också viktigt att utbildningen fokuserar det pedagogiska ledarskapet.

Tunga remissinstanser är negativt inställda till förslaget. Högskoleverket skriver i sitt remissvar att det skulle innebära en gigantisk arbetsbörda för Myndigheten för skolutveckling att vara direkt involverad i en utbildning för så många personer och samverka med 290 kommuner och hundratals fristående huvudmän.

Processen har varit egendomlig. Mitt under remissperioden kallar Myndigheten för skolutveckling företrädare för lärosätena till ett möte för att planera den nya rektorsutbildningen. Myndigheten förutsätter tydligen att förändringen blir av, trots att remissynpunkterna ännu inte har behandlats. Frågan är av en sådan vikt att den borde tas upp i riksdagen och beredas av utbildningsutskottet.

Vilka åtgärder är statsrådet beredd att vidta för att säkerställa att rektorsutbildningen ges på akademisk nivå?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:1888 besvarad av

den 7 juli

Svar på fråga 2005/06:1888 om förändring av rektorsutbildningen

Statsrådet Ibrahim Baylan

Ulf Nilsson har frågat mig vilka åtgärder jag är beredd att vidta för att säkerställa att rektorsutbildningen ges på akademisk nivå.

Sedan många år anordnas en statlig rektorsutbildning för i första hand nyutnämnda rektorer. Målgruppen för denna utbildning är rektorer och andra pedagogiska ledare med verksamhetsansvar för läroplansstyrda verksamheter. Myndigheten för skolutveckling ansvarar genom sin instruktion (SFS 2002:1161) för den statliga rektorsutbildningen. Myndigheten har uppdragit åt sju högskolor och universitet att genomföra rektorsutbildning. En åttonde utbildning bedrivs inom myndigheten.

Regeringen gav den 1 juli 2004 Myndigheten för skolutveckling i uppdrag att utveckla den statliga rektorsutbildningen i syfte att öka rektorsutbildningens effektivitet. Uppdraget är föranlett av behovet av en kontinuerlig översyn av utbildningen med anledning av förändringar inom utbildningsväsendet och omvärldens snabba förändringar. Målgruppen för rektorsutbildningen har också ökat och sedan flera år är omsättningen av rektorer och andra skolledare stor. Det är problematiskt att en dryg fjärdedel av rektorerna saknar kvalificerad ledarskapsutbildning enligt myndighetens undersökning. I uppdraget angavs att myndigheten skulle överväga hur utbildningen bör organiseras och vilka utbildningsanordnare som på bästa sätt kan svara för innehållet i utbildningen. Vidare angavs att universitet och högskolor även fortsättningsvis skulle vara huvudaktörer i rektorsutbildningen.

Myndigheten för skolutveckling redovisade i mars 2006 sitt uppdrag med förslag om en ny rektorsutbildning. Myndighetens förslag innebär att myndigheten även i fortsättningen ska ansvara för rektorsutbildningen men att själva utförandet av utbildningen ska fördelas på ett annat sätt än i dag.

Myndigheten presenterar i sitt förslag till ny rektorsutbildning en utbildning i fem steg. Utbildningen innehåller både frivilliga och obligatoriska delar. I förslaget betonar myndigheten att rektor har ett tungt nationellt uppdrag och ett tydligt ansvar för likvärdigheten i svensk skola. Detta är enligt myndigheten ett starkt argument för att del av utbildningen görs obligatorisk. I förslaget betonas vidare vikten av stöd för rektors myndighetsutövning.

Enligt förslaget ska Myndigheten för skolutveckling själv samordna och organisera utbildningsinsatserna i stället för, som i dag, högskolor och universitet. Kopplingen mellan rektorsutbildningen, forskning och högskola eller universitet föreslås dock finnas kvar i och med att delar av utbildningen på uppdrag av myndigheten kommer att genomföras av högskolor och universitet.

Myndighetens förslag om en ny rektorsutbildning har remitterats för synpunkter. Remisstiden gick ut den 20 juni 2006 och remissvaren bereds nu inom Utbildnings- och kulturdepartementet.

Rektorsutbildningen ska ge fördjupad kunskap om skolans uppdrag och stärka rektorerna i deras uppgift att leda och utveckla verksamheten. Min uppfattning är att högskolor och universitet även i fortsättningen har en viktig roll i rektorsutbildningen.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.