föräldrapenningen

Skriftlig fråga 2000/01:1375 av Heister, Chris (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-06-11
Besvarad
2001-06-20
Anmäld
2001-09-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 11 juni

Fråga 2000/01:1375

av Chris Heister (m) till statsrådet Ingela Thalén om föräldrapenningen

Den tillfälliga föräldrapenningen beräknas inte på samma sätt för anställda och egenföretagare.

Enligt AFL 4 kap. 14 § "skall tillfällig föräldrapenning utges på grundval av inkomst av annat förvärvsarbete beräknas hel förmån för dag efter 80 procent av den fastställda sjukpenninggrundande inkomsten, delad med 365". För anställda föräldrar gäller i stället att den "sjukpenninggrundande inkomsten av anställning delas med årsarbetstiden". Det innebär att småbarnsföräldrar som startat eget företag får mindre i ersättning vid umgänge med barnen än vad en anställd i motsvarande situation får.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet:

Vad avser statsrådet vidta för åtgärder för att den sjukpenninggrundande inkomsten ska beräknas på samma sätt för egenföretagare och anställda vid uttag av tillfällig föräldrapenning?

Svar på skriftlig fråga 2000/01:1375 besvarad av

den 25 juni

Svar på fråga 2000/01:1375 om föräldrapenningen

Statsrådet Ingela Thalén

Chris Heister har frågat mig vad jag avser vidta för åtgärder för att den sjukpenninggrundande inkomsten ska beräknas på samma sätt för egenföretagare och anställda vid uttag av tillfällig föräldrapenning.

En förutsättning för rätt till tillfällig föräldrapenning är att föräldern behöver avstå från förvärvsarbete. För den som är egenföretagare gäller generellt att all dagersättning inklusive tillfällig föräldrapenning är kalenderdagsberäknad, dvs. att den sjukpenninggrundande inkomsten (SGI) delas med 365. Personer som har anställning får t.ex. tillfällig föräldrapenning utifrån sin dagsinkomst, vilket innebär att den sjukpenninggrundande inkomsten delas med årsarbetstiden, vilken är 260 dagar för heltid.

Motivet till denna skillnad i beräkning finns att hitta i proposition 1986/87:69 om förbättrad kompensation vid korttidssjukdom och vid tillfällig vård av barn. Den dåvarande departementschefen menade att det kan vara svårt för den försäkrade att avgöra hur han eller hon skulle ha arbetat om han inte hade vårdat sjukt barn. Departementschefen menade att eftersom egenföretagare inte omfattas av arbetstidslagen har denne möjlighet att förlägga sin arbetstid på ett för honom eller henne lämpligt sätt. Det är därför inte möjligt att utge ersättning för det antal timmar som egenföretagaren skulle ha arbetat. För egenföretagaren bör därför kalenderdagsberäkning användas. Regeln som anger beräkningsgrund för tillfällig föräldrapenning har alltså funnits med en längre tid.

Orsaken till att egenföretagare inte omfattas av dagberäknad tillfällig föräldrapenning är alltså svårigheten att avgöra vilken arbetstid som kan ersättas för en näringsidkare som har möjlighet att själv förlägga sina arbetstider på ett för honom eller henne lämpligt sätt.

Jag är medveten om att effekterna i vissa fall kan bli mindre fördelaktiga för vissa egenföretagare vid uttag av tillfällig föräldrapenning. Med hänvisning till vad jag sagt ovan är jag dock inte beredd att för närvarande ta initiativ till att ändra de nuvarande reglerna.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.