föräldraförsäkringen i Öresundsregionen

Skriftlig fråga 2004/05:1377 av Acketoft, Tina (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-04-08
Anmäld
2005-04-08
Besvarad
2005-04-13
Svar anmält
2005-04-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 7 april

Fråga 2004/05:1377

av Tina Acketoft (fp) till socialminister Berit Andnor om föräldraförsäkringen i Öresundsregionen

Ett av alla de problem som drabbar pendlare i Öresundsregionen uppstår vid föräldraledigheten. Om den ena föräldern bor i Sverige men jobbar i Danmark får han eller hon sin ersättning från Danmark. Den andra föräldern får då @ om han eller hon jobbar i Sverige @ automatiskt tillgång till alla 480 dagar från Försäkringskassan i Sverige. Men för att båda föräldrarna inte ska kunna ta ut ersättning från båda länderna finns ett avräkningssystem. Om till exempel mamman jobbar i Danmark och tar ut början av föräldraledigheten, räknas pappans "svenska" föräldraledighet av mot mammans "danska" dagar i efterhand. I Sverige räknar vi hel- eller halvdagar, men i Danmark räknas enbart veckor @ det vill säga man tar alltid ut sju dagar, medan vi Sverige ofta enbart tar ut ersättning för färre dagar än sju per vecka @ allt för att dryga ut dagarna hemma med barnet. Det vill säga om vi i Sverige tar ut fem ersättningsdagar avräknas de som sju på den danska sidan. Eftersom svenska föräldrar har rätt till 480 dagar med ersättning, med 60 dagar öronmärkta för den förälder som avstår från den större mängden dagar, oftast pappan, men Danmark inte har samma system "varnar" inte det danska systemet när föräldrarna enligt dansk räkneteknik förbrukat de danska dagarna. Något som leder till ett brutalt uppvaknande för de föräldrar som inte varit informerade om denna problematik och också i flera fall lett till att "pappadagarna" i praktiken förbrukats av mamman.

Baserat på ovanstående vill jag fråga socialministern:

Vilka initiativ ämnar socialförsäkringsministern ta för att snabbt råda bot på situationen för arbetspendlarna med småbarn i Öresundsregionen?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:1377 besvarad av

den 13 april

Svar på fråga 2004/05:1377 om föräldraförsäkringen i Öresundregionen

Socialminister Berit Andnor

Tina Acketoft har frågat mig vilka initiativ jag ämnar ta för att snabbt råda bot på situationen för arbetspendlarna med småbarn i Öresundsregionen.

Rätten till socialförsäkringsförmåner för personer som är så kallade gränsgångare mellan två EU-länder regleras av förordning (EEG) nr 1408/71 om tillämpningen av systemen för social trygghet för arbetstagare och deras familjemedlemmar som flyttar inom gemenskapen.

Socialförsäkringssystemen i EU länderna är inte harmoniserade utan varje medlemsland kan ordna sina system enligt nationella regler. För att trygga tillhörigheten till försäkringssystemen för personer som flyttar mellan länderna finns det samordningssystem i förordningen 1408/71. En grundprincip i förordningen är att arbetslandets försäkring ska gälla, denna regel tar över andra regler som till exempel kopplingen till bosättning. Bland annat finns det i förordningen också regler för att förhindra att en försäkringsersättning utges dubbelt.

Det finns slutligen regler i lagen om allmän försäkring om hur föräldrapenningförmåner som utgivits enligt utländsk lagstiftning ska avräknas från den svenska föräldrapenningen.

Enligt både EG-förordningen 1408/71 och den svenska lagstiftningen finns regler om samordning, det finns dessutom regler om hur informationen myndigheter emellan ska göras. Information om tillämpningen av reglerna @ både de svenska och reglerna i EG-förordningen 1408/71 @ finns tillgänglig hos Försäkringskassan. Om en enskild person anser att reglerna tillämpats felaktigt i hans eller hennes fall finns möjlighet att begära överprövning hos Försäkringskassan eller i domstol.

Mot bakgrund av det här anförda anser jag inte att det finns något behov att se över de befintliga regelsystemen.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.