folkmordet i Sudan

Skriftlig fråga 2003/04:1089 av Sabuni, Nyamko (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-04-20
Anmäld
2004-04-20
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2004-04-29
Svar anmält
2004-04-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 20 april

Fråga 2003/04:1089

av Nyamko Sabuni (fp) till utrikesminister Laila Freivalds om folkmordet i Sudan

I en rapport som publicerades den 2 april presenterar den amerikanska människorättsorganisationen Human Rights Watch en rad allvarliga iakttagelser om läget för mänskliga rättigheter i Darfur-regionen i västra Sudan. I rapporten skriver organisationen att sudanska regeringsstyrkor gör sig skyldiga till mord, våldtäkt och plundring i mycket stor och ökande omfattning. Situationen har också föranlett att EU uttalat sig om situationen i landet. Dessa övergrepp riktas mot civila som är av samma etniska bakgrund som rebellgrupper i landet och beskrivs som ett folkmord i det tysta. Konflikten, som bottnar i en kamp om jord och resurser, har pågått i decennier mellan arabiska och afrikanska folkgrupper. Konflikten beskrivs bland annat av FN som "världens största humanitära katastrof".

Med anledning av det ovan sagda vill jag ställa följande fråga till utrikesministern:

Vilka åtgärder avser utrikesministern att vidta, i första hand inom EU, för att garantera befolkningens säkerhet i västra Sudan samt bidra till en fredlig lösning av konflikten?

Svar på skriftlig fråga 2003/04:1089 besvarad av

den 29 april

Svar på fråga 2003/04:1089 om folkmordet i Sudan

Utrikesminister Laila Freivalds

Nyamko Sabuni har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta, i första hand inom EU, för att garantera befolkningens säkerhet i västra Sudan samt bidra till en fredlig lösning av konflikten.

Jag delar Nyamko Sabunis oro för den ytterst allvarliga situationen i Darfur i västra Sudan. Jag och flera av mina kolleger tog därför upp frågan vid veckans möte med allmänna rådet. Detta ledde till att EU uttryckte sin stora oro för situationen, uppmanade Sudans regering att respektera vapenvilan och möjliggöra fullt tillträde till området för de humanitära organisationerna, samt framhöll regeringens ansvar att kontrollera de milisgrupper som verkar i Darfur.

Sverige och EU har även tidigare varit engagerade i denna fråga. Efter omfattande påtryckningar från bland annat EU har Sudans regering och rebellgrupperna i Darfur inlett förhandlingar. Tchad, med stöd av Afrikanska unionen, är värd för samtalen, och FN, EU och USA deltar som internationella observatörer. Den 8 april nådde parterna en första överenskommelse om vapenvila, och förhandlingarna väntas fortsätta i syfte att nå en bredare fredsöverenskommelse. Det är angeläget att det internationella samfundet kan bidra till att bevaka att vapenvilan faktiskt efterlevs. Vi välkomnar därför att AU, i anslutning till medlingsansträngningarna, avser att sända observatörer till Darfur. Genom EU:s ställning som observatör kommer vi att göra vårt yttersta för att försöka bidra till att få slut på kriget i Darfur.

De humanitära hjälporganisationernas tillträde till området är en förutsättning för att FN-organisationer ska kunna bistå de nödställda. Trots vapenvila har vi fått rapporter om att FN:s humanitära och MR-team vägrats tillträde till Darfur. Den sudanesiska regeringen har här ett ansvar. Det åligger även regeringen att ge erforderligt skydd till civilbefolkningen.

FN:s kommission för mänskliga rättigheter avslutade sitt möte i Genève förra veckan. Vid mötet antogs ett ordförandeuttalande som uttrycker stor oro över situationen i Darfur, och ger ett uppdrag åt FN att tillsätta en oberoende expert för mänskliga rättigheter i Sudan som ska rapportera till FN:s generalförsamling och till MR-kommissionen. Sverige har i detta sammanhang verkat för att få till stånd ett tydligt mandat för FN på MR-området i Sudan. Det får ses som ett välkommet steg att en oberoende expert har fått ett mandat för att arbeta i Sudan.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.