folkmordet i Kambodja

Skriftlig fråga 2001/02:386 av Andersson, Marianne (c)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-12-07
Anmäld
2001-12-11
Besvarad
2001-12-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 7 december

Fråga 2001/02:386

av Marianne Andersson (c) till utrikesminister Anna Lindh om folkmordet i Kambodja

Folkmordet i Kambodja är ett av de värsta brotten mot mänskligheten. För att en försoning ska kunna ske, respekten för lag och rätt återvinnas och verklig utveckling i landet komma till stånd är det oerhört viktigt att de ansvariga ställs inför rätta. Nu har Kambodja, om än motvilligt, stiftat en lag om en brottmålsdomstol angående folkmordet. Den kambodjanska regeringen ska nu förhandla med FN om ett "memorandum of understanding" som reglerar de frågor Hun Sen och FN tvistat om, dvs. att rättegången måste bli trovärdig enligt internationella normer.

För att rättegången verkligen ska komma till stånd behöver finansiering säkras. Annars kan resursbrist tas som förevändning för Hun Sen att backa ur. Storbritannien har beviljat ett stöd. Med tanke på Sveriges tidigare arbete för att få tribunalen till stånd har Sverige ett särskilt ansvar för att rättegången verkligen blir av och därför är det viktigt att Sverige också bidrar till finansieringen och att vi dessutom påverkar medlemsländerna i EU så att de ställer upp för att garantera finansiering av rättegången. Jag vill därför fråga utrikesministern:

Vilka åtgärder avser utrikesministern vidta för att säkra finansieringen av rättegången angående folkmordet i Kambodja?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:386 besvarad av

den 13 december

Svar på fråga 2001/02:386 om folkmordet i Kambodja

Utrikesminister Anna Lindh

Marianne Andersson har frågat mig vilka åtgärder jag avser vidta för att säkra finansieringen av rättegången mot de röda khmerernas ledare i Kambodja rörande brott mot mänskligheten.

Inledningsvis vill jag framhålla att jag delar Marianne Anderssons åsikt om det viktiga i att ansvariga ställs inför rätta. Ett steg mot en rättegång har nu tagits genom att man i Kambodja stiftat en lag om en brottmålsdomstol för att pröva de brott mot mänskligheten som under sjuttiotalet begicks av ledare för de röda khmererna. Nästa steg i processen är förhandling mellan Kambodja och FN om ett Memorandum of Understanding som reglerar utestående frågor mellan premiärminister Hun Sen och FN. Bland annat måste parterna komma överens om på vilket sätt rättegången kan göras trovärdig enligt internationella normer.

Sverige har som bekant sedan länge varit aktivt och drivande och utnyttjat varje tillfälle att framhålla den vikt vi fäster vid att en rättsprocess verkligen kommer till stånd. FN:s krav på rättssäkerhet i processen måste tillgodoses, vilket skulle göra det möjligt för FN att aktivt medverka vid rättegången.

Om förhandlingarna mellan FN och Kambodja leder till resultat är jag beredd att inom EU verka för bistånd till ytterligare finansiering av denna viktiga rättegång.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.