Folkmord på kristna i Nigeria

Skriftlig fråga 2019/20:1695 av Björn Söder (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-06-29
Överlämnad
2020-06-30
Besvarad
2020-07-14
Sista svarsdatum
2020-07-14
Svarsdatum
2020-07-14
Anmäld
2020-08-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Storbritanniens parlamentariska grupp för internationell religions- och trosfrihet (APPG) varnar i en ny rapport, Nigeria: unfolding genocide, om att våldsamheterna mot kristna i Nigeria kan sluta i folkmord. Enligt rapporten har den nigerianska staten varit oförmögen att skydda de kristna.

Rapporten pekar på att det inte bara är de islamistiska terrororganisationerna Boko Haram och ISWAP som dödar kristna utan att det också förekommer farmarmord från militanta Fulani-boskapsskötare mot övervägande kristna jordbrukssamhällen i landets bördiga mellanbältesregion.

Internationella rättsexperter hävdar att standarden för folkmord har uppnåtts i Nigeria då man uppskattar att tusentals kristna har dödats i mellanbältesregionen.

Våld i både mellanbältet och nordöstra Nigeria (där Boko Haram och ISWAP härjar) har lett till massflykt av miljoner människor eftersom hela samhällen har tvingats fly i rädsla för massakrer.

I rapporten uppmanas Nigerias regering och det internationella samfundet att vidta åtgärder, som omfattande undersökningar och åtal, för att rädda nigerianska medborgares liv.

"Som nigerianska regeringsföreträdare offentligt och med rätta medgivit är det kristna som hänsynslöst utsätts, särskilt på grund av sin tro" heter det i rapporten.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Avser ministern att lyfta de kristnas situation i Nigeria i samtal med den nigerianska regeringen, och vilka andra åtgärder vidtar ministern för att särskilt sätta fokus på att bekämpa den ökande förföljelsen av kristna?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1695 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)




Svar på fråga 2019/20:1695 av Björn Söder (SD)
Folkmord på kristna i Nigeria

Björn Söder har frågat mig om jag avser att lyfta de kristnas situation i Nigeria i samtal med den nigerianska regeringen, och vilka andra åtgärder jag vidtar för att särskilt sätta fokus på att bekämpa den ökande förföljelsen av kristna.

Nigerias befolkning består av mer än 250 etniska grupper. Det finns en lång historik av spänningar mellan olika grupper i alla delar av landet, som ofta ges en religiös prägel. Bakgrunden är ofta mer komplex och bottnar i huvudsak i bristen på tillgång till allt knappare resurser, såsom vatten och betesmark. I de centrala delarna av Nigeria är den huvudsakliga konflikten mellan nomadiska herdar och bofasta bönder. Majoriteten av herdarna tillhör gruppen fulani och är muslimer, medan majoriteten av bönderna är kristna.

Sverige representeras i Nigeria av ambassaden i Abuja. Mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer genomsyrar hela den svenska utrikespolitiken, också som en del av den svenska demokratisatsningen.

Sverige har, tillsammans med EU, varit i kontinuerlig dialog med nigerianska motparter för stärkt rättssäkerhet och respekt för mänskliga rättigheter, inklusive rätten till religions- och övertygelsefrihet. Bland annat inför och vid EU-Nigerias högnivådialog om mänskliga rättigheter i februari 2020. Sedan 2016 har Sverige genom Sida bidragit med över 720 MSEK för humanitära insatser i den konfliktdrabbade nordöstra delen av Nigeria.

UD publicerar regelbundet landspecifika rapporter om mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer. I den senaste rapporten om Nigeria, som publicerades i december 2019, redogör UD utförligt för läget vad gäller mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer i Nigeria.

Stockholm den 14 juli 2020

Ann Linde

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.