Till innehåll på sidan

Folkhögskolekvoten vid ansökan till högskola

Skriftlig fråga 2007/08:1123 av Axelsson, Lennart (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-04-18
Anmäld
2008-04-21
Besvarad
2008-04-23
Svar anmält
2008-04-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 18 april

Fråga

2007/08:1123 Folkhögskolekvoten vid ansökan till högskola

av Lennart Axelsson (s)

till statsrådet Lars Leijonborg (fp)

Rektorn på Hällefors folkhögskola har framfört sin oro över vad som håller på att hända med möjligheterna att söka till högskolan via folkhögskolorna på följande sätt: ”Har just varit på konferens med landets alla folkhögskolor och blir varse en allvarlig fråga för oss. Det är som så att i arbetena med reglerna för nya högskolekvoter har det blivit en olycklig skrivning om kvoterna. Detta kommer i praktiken leda till att möjligheten att söka till högskolan från folkhögskolan försvinner. Därmed blir det allvarligt för folkhögskolan i allmänhet och i synnerhet för den allmänna kursen vid skolorna. Folkhögskolekvoten har varit en bra möjlighet för många att kunna studera vidare med meriter från vår skolvärld.” Om det här stämmer så är det naturligtvis allvarligt både för möjligheterna att komma in på högskolan och för folkhögskolornas framtid.

Min fråga till statsrådet är:

Är de farhågor som rektorn beskriver befogade och kommer statsrådet att vidta några åtgärder med anledning av det anförda?

Svar på skriftlig fråga 2007/08:1123 besvarad av Statsrådet Lars Leijonborg

den 23 april

Svar på fråga

2007/08:1123 Folkhögskolekvoten vid ansökan till högskola

Statsrådet Lars Leijonborg

Lennart Axelsson har frågat mig om jag avser att vidta några åtgärder med anledning av att landets folkhögskolor befarar att sökande med studieomdöme från folkhögskola kommer att missgynnas av de bestämmelser om tillträde till högre utbildning som träder i kraft den 1 januari 2010.

Jag har den 27 februari respektive den 19 mars i år besvarat två frågor med motsvarande innehåll ställda av Mikael Damberg (2007/08:820) respektive av Louise Malmström (2007/08:950).

Platserna vid urval på grundval av betyg kommer att fördelas i fyra grupper från och med antagningen till höstterminen 2010. Syftet med denna indelning, som den socialdemokratiska regeringen fattade beslut om, är att minska förekomsten av konkurrenskomplettering, uppmuntra elever i gymnasieskolan till goda prestationer och öka direktövergången från gymnasieskola till högskola.

Sökande med studieomdöme från folkhögskola och sökande med betyg från utländsk utbildning kan inte tillgodoräkna sig meritpoäng eller konkurrenskomplettera. Mot den bakgrunden har denna regering liksom den föregående gjort bedömningen att dessa ska konkurrera i egna urvalsgrupper så att samtliga sökande i betygsgruppen ska få så lika villkor som möjligt.

Det är viktigt att understryka att det också finns andra vägar in i högskolan vid sidan om betyg, framför allt högskoleprovet och av högskolan beslutade urvalsgrunder. Därigenom finns alltid möjlighet för sökande att antas på annat sätt än genom betygsurvalet.

Jag avser inte att för närvarande vidta några åtgärder med anledning av det förhållande som Lennart Axelsson uppmärksammar i sin fråga, men kommer att noga följa effekterna av de nya tillträdesreglerna och vid behov överväga åtgärder.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.