Folkhälsomyndighetens komposition

Skriftlig fråga 2020/21:2103 av Markus Wiechel (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-03-08
Överlämnad
2021-03-09
Anmäld
2021-03-10
Svarsdatum
2021-03-17
Sista svarsdatum
2021-03-17
Besvarad
2021-03-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Den 1 januari 2014 gick Smittskyddsinstitutet och Statens folkhälsoinstitut ihop och bildade Folkhälsomyndigheten, samtidigt som större delen av Socialstyrelsens arbete med miljöhälsa och miljö- och folkhälsorapportering överfördes dit. Myndigheten har därmed i dag ett mycket brett uppdrag att följa befolkningens hälsoläge och analysera bakomliggande faktorer, utvärdera folkhälsoinsatser, främja hälsa, förebygga sjukdomar samt stödja smittskyddsarbetet med epidemiologiska och mikrobiologiska analyser.

Myndigheten har under rådande pandemi kommit att bli ett återkommande samtalsämne till följd av att regeringen närapå helt överlåtit till myndigheten att forma en påstådd svensk strategi för att bekämpa covid-19. Resultatet har som bekant varit förödande. Det finns naturligtvis flera faktorer som gör att det är så, men vad som är uppenbart är att myndighetens olika uppdrag, gör arbetet mer komplicerat då olika åtgärder kan slå emot de olika målsättningar som myndigheten har. Vidare har vi sett hur expertisen av olika skäl försvunnit från myndigheten sedan hopslagningen, vilket gjort att myndigheten sorgligt nog saknar de främsta experterna.

När vi har en myndighet vars uppgift är att ta fram och sprida vetenskapligt grundad kunskap som främjar hälsa och förebygger sjukdomar och skador, men som uppenbarligen misslyckas fullständigt med sitt uppdrag, är det minsta man kan förvänta sig att generaldirektören tvingas avgå. I övrigt bör naturligtvis en översyn av myndigheten göras, där man grundligt ser över dess uppbyggnad, av såväl ansvarsområden som expertis.

Mot bakgrund av detta önskas socialminister Lena Hallengren svara på följande fråga:

 

Hur ser ministern på Folkhälsomyndighetens sammansättning beträffande ansvarsområden och expertis, och kan vi förvänta oss att ministern verkar för att detta kan komma att förändras?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2103 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)

S2021/02275 Socialdepartementet Socialministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:2103 av Markus Wiechel (SD)
Folkhälsomyndighetens komposition

Markus Wiechel har frågat mig hur jag ser på Folkhälsomyndighetens sammansättning beträffande ansvarsområden och expertis, och om vi kan förvänta oss att jag verkar för att detta kan komma att förändras.

Folkhälsomyndigheten inrättades den 1 januari 2014. Ett av syftena med att bilda Folkhälsomyndigheten var att förbättra förutsättningarna för att folkhälsofrågorna skulle hanteras samlat och integrerat, samt att bidra till ett mer effektivt kunskapsbaserat arbete inom folkhälsoområdet. Genom att frågor som rör smittskydd integreras med andra folkhälsofrågor av betydelse även för detta område kan smittskyddsfrågorna angripas ur ett bredare kunskapsbaserat perspektiv. Folkhälsomyndighetens uppgift enligt myndighetens instruktion är bl.a. att verka för en god folkhälsa och ett effektivt smittskydd. Myndigheten ska samordna, följa och utveckla smittskyddet på nationell nivå. Det är min uppfattning att myndigheten är välfungerande, regeringen avser därför inte att göra några förändringar när det gäller myndighetens ansvarsområde och expertis.

Stockholm den 17 mars 2021

Lena Hallengren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.