Till innehåll på sidan

Folkhälsoinstitutets fortsatta verksamhet i Östersund

Skriftlig fråga 2011/12:401 av Sandberg, Gunnar (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2012-02-20
Anmäld
2012-02-21
Besvarad
2012-02-29
Svar anmält
2012-02-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 20 februari

Fråga

2011/12:401 Folkhälsoinstitutets fortsatta verksamhet i Östersund

av Gunnar Sandberg (S)

till näringsminister Annie Lööf (C)

Lokalisering av Folkhälsoinstitutet har nyligen aktualiserats i en skriftlig fråga med anledning av den pågående utredningen om myndighetsstrukturen inom vård- och omsorgssystemet. I sitt svar till frågeställaren ifrågasätter socialministern institutets lokalisering, även om just frågor om lokalisering inte är huvudsyftet med utredningen.

Folkhälsoinstitutet omlokaliserades till Östersund på grund av att kommunen förlorade ett stort antal statliga arbetstillfällen när regementet lades ned 2005. Att Folkhälsoinstitutet flyttade hit har fått en mycket stor betydelse inte bara för Östersund, utan även för hela länet. Ett antal arbetstillfällen har tillkommit samtidigt som arbetsmarknaden har breddats så att unga akademiker inte behöver flytta för att få ett arbete. Tillsammans med Mittuniversitetet har Folkhälsoinstitutet blivit ett nav för en positiv utveckling i regionen.

Avser näringsministern att vidta åtgärder så att Folkhälsoinstitutet kan fortsätta sin verksamhet i Östersund också i framtiden?

Svar på skriftlig fråga 2011/12:401 besvarad av Socialminister Göran Hägglund

den 29 februari

Svar på fråga

2011/12:401 Folkhälsoinstitutets fortsatta verksamhet i Östersund

Socialminister Göran Hägglund

Gunnar Sandberg har frågat näringsminister Annie Lööf om hon avser att vidta åtgärder så att Folkhälsoinstitutet kan fortsätta sin verksamhet i Östersund också i framtiden. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Min utgångspunkt är att myndigheten har sitt säte i Östersund och även fortsättningsvis ska ha det. Som ansvarigt statsråd för folkhälsopolitiken är jag mycket angelägen om att den mest centrala myndigheten på området kan bedriva en effektiv verksamhet med hög kvalitet och jag verkar för att den även fortsättningsvis ska kunna göra det, på ett hållbart sätt.

Jag emotser slutredovisningen av den pågående översynen av myndighetsstrukturen inom vård- och omsorgssystemet. Senast den 15 april 2012 ska utredningen bland annat komma med förslag om hur de statliga verksamheterna inom vård- och omsorg kan effektiviseras och kvalitetssäkras. Först när utredningen har lämnat sina förslag och förslagen har remissbehandlats kommer jag att ta ställning till åtgärder som rör de statliga verksamheterna inom vård och omsorg.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.