Till innehåll på sidan

Folkbildningsstöd till Muslimska brödraskapet

Skriftlig fråga 2019/20:2026 av Markus Wiechel (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-08-24
Överlämnad
2020-08-25
Anmäld
2020-08-27
Svarsdatum
2020-09-07
Besvarad
2020-09-07
Sista svarsdatum
2020-09-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

I dag går hundratals miljoner av svenska skattepengar till diverse islamistiska extremister som inte bara kan utgöra ett långsiktigt hot mot vårt samhälles grundläggande värderingar utan även aktivt motverkar integration. Undertecknad har genom att årligen lämna in motioner lyft denna fråga, då inte minst skattestödet till organisationer kopplade till Muslimska brödraskapet. Dessvärre med föga resultat.

I sommar har vi dock fått än mer på fötterna beträffande det så kallade studieförbundet Ibn Rushd. Forskarna Magnus Ranstorp, Aje Carlbom och Peder Hyllengren har visat att studieförbundet Ibn Rushd har starka kopplingar till Muslimska brödraskapet, då främst genom den europeiska paraplyorganisationen Federation of Islamic Organizations in Europe, som också i allmänhet klassas som brödraskapets europeiska gren. Vid sidan av biståndsorganisationen Islamic Relief är Ibn Rushd en av två kassakor för Muslimska brödraskapet i Sverige.

Studieförbundet Ibn Rushd har erhållit 273 miljoner kronor i statligt stöd från Folkbildningsrådet under de senaste femton åren (2005–2020). Tillsammans med andra projektbidrag och kommunbidrag har över en miljard svenska skattekronor slussats ut till krafter som verkar för att motverka integration.

Folkbildningsrådet har bland annat till uppgift att granska dessa utbetalningar i syfte att säkerställa att pengarna går till aktörer som använder dem som de ska. Nu ser vi hur Folkbildningsrådet i stället kommit att bli en medlöpare som uppmanar kommuner att betala ut ännu mer till aktörer som motarbetar fundamentala värden i vårt samhälle i fråga om demokrati, jämlikhet och rätten att få älska vem man vill. Det är fullkomligt obegripligt att detta självskadebeteende från samhället får fortsätta. Islamister och andra extremister som på detta sätt önskar förändra vårt samhälle i grunden bör inte ha en enda skattekrona.

Mot bakgrund av ovanstående önskas utbildningsminister Anna Ekström svara på följande fråga:

 

Avser ministern att, mot bakgrund av vad som framkommit, ta initiativ till att säkerställa att skattemedel inte går till aktörer kopplade till Muslimska brödraskapet eller motsvarande organisationer, exempelvis genom särskilda riktlinjer till Folkbildningsrådet?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:2026 besvarad av Utbildningsminister Anna Ekström (S)




Svar på frågorna 2019/20:2025 av Björn Söder (SD)
Statsbidrag via Folkbildningsrådet och 2019/20:2026 av Markus Wiechel (SD) Folkbildningsstöd till Muslimska brödraskapet

Björn Söder har frågat mig om jag kommer att lägga fram några konkreta förslag för att skapa ett regelverk som i praktiken förhindrar att statsbidrag betalas ut till antidemokratiska och våldsbejakande organisationer. Vidare har Markus Wiechel frågat mig om jag avser vidta åtgärder för att säkerställa att skattemedel inte går till Muslimska brödraskapet eller motsvarande organisationer, till exempel genom särskilda riktlinjer till Folkbildningsrådet.

Jag besvarar båda frågorna i det här svaret då de rör samma frågeställning.

Inledningsvis vill jag betona att regeringen har varit tydlig med att inga offentliga medel ska gå till antidemokratiska eller våldsbejakande miljöer. Statliga medel ska uteslutande gå till det de är avsedda för.

Folkbildningen är en viktig del av den svenska demokratin. Statens stöd till folkbildningen syftar bl.a. till att stödja verksamheter som bidrar till att stärka och utveckla demokratin, göra det möjligt för människor att påverka sin livssituation, bidra till att utjämna bildningsklyftor och öka delaktigheten i kulturlivet. De pengar som avsätts till folkbildning ska gå till folkbildning. Varje krona som går till annat är en krona mindre till dem som behöver studiecirklar, läsning, kultur och utbildning.

Uppgiften att pröva frågor om fördelning av statsbidrag mellan folkhögskolor, studieförbund och studerandeorganisationer inom folkhögskolan har enligt lag överlämnats till Folkbildningsrådet. Folkbildningsrådet fattar beslut om vilka studieförbund som får ta del av statens stöd till folkbildningen enligt förordning (2015:218) om statsbidrag till folkbildningen. Det är också Folkbildningsrådet som följer upp och granskar verksamhet kopplad till statsbidraget. De har möjlighet att återkräva utbetalt statsbidrag om det beviljats på felaktiga grunder eller om medlen inte har använts för det ändamål de har beviljats för. Det är av största vikt att det finns en transparens kring bidragsgivningen och att det sker en uppföljning av hur de statliga medlen används. Jag utgår från att studieförbund och folkhögskolor har kontroll och att de vidtar åtgärder om felaktigheter upptäcks och anmäler om misstanke om brott finns.

Utifrån den rapport om Ibn Rushds verksamhet som Folkbildningsrådet beställde 2018 har Folkbildningsrådets styrelse dragit slutsatsen att statsbidraget inte använts på ett felaktigt sätt. Samtidigt visar rapporten på behov av fortsatt utveckling för studieförbundet Ibn Rushd och för folkbildningen i stort. Utifrån rapportens slutsatser har Folkbildningsrådet inlett ett arbete med att ta fram förslag på hur Folkbildningsrådets uppföljning av hela folkbildningen kan utvecklas och förstärkas för att leverera en mer transparent redovisning. Utbildningsdepartementet för en kontinuerlig dialog med Folkbildningsrådet för att informera sig om detta arbete.

Regeringen har därutöver i beslutet om riktlinjer för Folkbildningsrådet för 2020 angett att rådet i samband med redovisningen av 2020 års verksamhet ska lämna en fördjupad bedömning av det s.k. demokratisyftet, som anger att statsbidraget ska stödja verksamhet som bidrar till att stärka och utveckla demokratin.

För att se över villkoren i den statliga bidragsgivningen till civilsamhället och hur dessa tillämpas, tillsatte regeringen 2018 en utredning som fick i uppdrag att föreslå ett förtydligat, rättssäkert och enhetligt demokrativillkor för den statliga bidragsgivningen. Utredningen överlämnade sitt betänkande till ansvarigt statsråd sommaren 2019. Betänkandet innehåller förslag till ett förtydligat och enhetligt demokrativillkor för den statliga bidragsgivningen till civilsamhällets organisationer. Betänkandet har remitterats och förslagen bereds inom Regeringskansliet.

Slutligen vill jag betona att modellen för fördelning av statsbidrag till folkbildningen bygger på att folkbildningens aktörer på egen hand prioriterar, genomför och följer upp verksamheten. Det innebär även ett stort ansvar för studieförbund, folkhögskolor och Folkbildningsrådet att följa upp, granska och kontrollera hur bidraget används. Det är en självklarhet att de medel som betalas ut till folkbildning, ska bidra till att uppfylla statens syften med statsbidraget. Allt annat är oacceptabelt.

Stockholm den 7 september 2020

Anna Ekström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.