Till innehåll på sidan

Folkbildningsorganisationernas roll i ett demokratiskt e-samhälle

Skriftlig fråga 2006/07:281 av Åkesson, Anders (c)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-12-06
Anmäld
2006-12-06
Besvarad
2006-12-13
Svar anmält
2006-12-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 6 december

Fråga

2006/07:281 Folkbildningsorganisationernas roll i ett demokratiskt e-samhälle

av Anders Åkesson (c)

till statsrådet Jan Björklund (fp)

Var femte svensk medborgare är ännu inte uppkopplad till Internet! Samtidigt satsar både myndigheter, företag och organisationer alltmer på att utveckla och flytta över publika funktioner till att vara digitala samhällstjänster. Att myndigheter, företag och organisationer använder den digitala tekniken är rationellt och riktigt. Frågan är bara hur vi undviker att skapa ett digitalt utanförskap?

När var femte inte använder Internet riskerar vi att bygga upp ett digitalt utanförskap. För att nå gruppen som fortfarande står utanför e-samhället och få dem att våga och vilja använda dess tjänster krävs både kompetens och erfarenhet av att arbeta uppsökande och motiverande. Våra folkbildningsorganisationer, som har just dessa egenskaper, behöver involveras tydligt och systematiskt i arbetet med att göra flera delaktiga i det digitala samhället.

I folkbildningspropositionen fick folkbildningsorganisationerna i uppdrag att motverka den digitala klyftan. Uppdraget kom mest att handla om att rikta sig gentemot äldre personer. Vi vet att det är många yngre, lågutbildade, nyligen invandrade svenskar, funktionshindrade etcetera som i dag står utanför e-samhället.

Med anledning av ovanstående vill jag ställa följande fråga till statsrådet:

Vika åtgärder avser statsrådet att vidta för att engagera folkbildningen i arbetet med att involvera alla i ett demokratiskt e-samhälle?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:281 besvarad av Statsrådet Jan Björklund

den 13 december

Svar på fråga

2006/07:281 Folkbildningsorganisationernas roll i ett demokratiskt e-samhälle

Statsrådet Jan Björklund

Anders Åkesson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att engagera folkbildningen i arbetet med att involvera alla i ett demokratiskt e-samhälle.

Den digitala tekniken blir ett allt viktigare redskap för myndigheter, företag och organisationer i arbetet med att erbjuda och tillhandahålla olika typer av tjänster för medborgarna. Att en stor del av befolkningen samtidigt har bristande kunskaper och färdigheter när det gäller att hantera exempelvis Internet är oroväckande. Jag delar Anders Åkessons uppfattning att vi riskerar att skapa ett digitalt utanförskap.

I det gemensamma arbetet för att motverka den framväxande digitala klyftan kan flera aktörer spela en viktig roll och lämna värdefulla bidrag. På grund av sitt flexibla arbetssätt och sin stora erfarenhet av uppsökande verksamhet samt efter att ha deltagit i flera stora IT-satsningar är folkbildningen är en sådan aktör.

Regeringen avser att uppdra åt Folkbildningsrådet att i enlighet med riksdagens beslut förbättra förutsättningarna för äldre, och andra berörda grupper, att använda den moderna tekniken. Att identifiera målgrupperna är en uppgift för studieförbund och folkhögskolor.

Regeringens intention är att ge folkbildningen goda förutsättningar att bedriva verksamhet. År 2006 avsätts nästan 2,7 miljarder kronor i statsbidrag. I budgetpropositionen för 2007 (prop. 2006/07:1) har regeringen dessutom föreslagit att statsbidraget höjs ytterligare under år 2007. 

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.